web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny – Kinderboekenrecensie 4**** voor Podkin Eenoor – De Beesten van Grimhart van Kieran Larwood

Podkin Eenoor; de beesten van Grimhart
Genre:
Publisher:

Podkin Eenoor is een trilogie geschreven door Kieran Larwood. Kieran Larwood is leraar op een basisschool en won met dit boek de ‘Blue Peter Book Award 2017 “ in Engeland.

“de beesten van Grimhart”  is het derde, en laatste deel, in de spannende serie over het dappere konijn Podkin Eenoor. Podkin is een echte held, alle konijnen weten wie hij is en kennen de verhalen over zijn stoere avonturen. Hij is een echte mythe en de verhalen zijn hun eigen leven gaan leiden.

Het is essentieel dat je eerst de eerste twee delen van de trilogie leest anders mis je veel informatie en komt het verhaal niet tot zijn recht.

In het eerste deel verschijnt er een oude bard aan bij de konijnenburcht van Doornwoud. Hij wil de konijnen het echter verhaal over Podkin Eenoor vertellen. De konijnen hangen aan zijn lippen en de bard begint. Een verhaal vol spanning en avontuur. Podkin komt als jong konijn oog in oog met de Goroms. Gevaarlijke konijnen die met behulp van magie knarsend metaal om hun lijf hebben en andere konijnen verslaan en tot slaaf maken.

Podkin lsaat op de vlucht met zijn kleine broer en zus en ontmoeten de heks Brigid die vertelt over natuurlijke magie en hoe die de jonge konijnen kan helpen de Goroms te vlug af te wezen. Het spannende avontuur verteld over hoe dapper Podkin is, hoe hij aan de naam Eenoor komt en dat hij leert dat wraak niet altijd belangrijk is.

In het tweede deel gaat het verhaal verder waar het eerste is gestopt en verteld de bard verder over de Podkin avonturen aan zijn nieuwe leerling Roe. Samen zijn ze op weg naar een festival om een nieuwe leermeester voor Roe te zoeken en onderweg is er tijd zat voor verhalen. Podkin ontdekt zijn talent voor maanschrijden ( sprongen met behulp van zijn magisch wapen van de ene schaduw naar de andere) en de missie om de Twaalf Geschenken uit handen te houden van de bloeddorstige Goroms gaat verder. Na het lezen van dit deel kon ik niet wachten op het laatste deel. Je wilt namelijk niets liever dan weten hoe het verder gaat met de bard en Roe maar ook met Podkin.

De oude bard en Roe zijn in het derde deel terecht gekomen bij de botdansers. Zij worden daar gevangen genomen en de bard vraagt of hij het verhaal van Podkin verder mag  vertellen zodat ze hem daarna misschien vrij willen laten. Hij mag deze kans benutten en die grijpt hij  met beiden pootjes aan. Podkin heeft zich teruggetrokken met zijn trouwe gezelschap in Donkerhol. Maar dit is van korte duur omdat de Goroms wederom van zich laten horen en het woud willen vernietigen. Om de Goroms weerstand te kunnen bieden moeten ze een geschenk, een wapen halen bij hun oom. Hiervoor moeten ze dwars door het duistere Grimhartwoud met zijn mysterieuze bewoners.

Een spannend en waardig einde van de trilogie die ik iedereen die van fantasieverhalen houdt van harte aan kan bevelen. Het laat zich lezen als een magisch sprookje vol avontuur en heeft een hoop spannende stukken. Het speelt zich af in de konijnenwereld maar de dieren hebben veel herkenbare menselijke eigenschappen waardoor je bijna vergeet dat het over konijnen gaat.

De serie heeft een mooie hardcover met zowel op als in het boek mooie illustraties van David Wyatt. Hij maakte al eerder illustraties voor de boeken van J.R. Tolkien en Terry Pratchett. Bij de oudere lezers bekende namen uit het fantasy genre. De illustraties geven de magische sfeer van het verhaal weer en er hadden er van mij wel wat meer in gemogen.  Het taalgebruik is eenvoudig en de zinnen niet te lang waardoor het tempo goed in het verhaal blijft. Een verhaal om lekker in weg te duiken.

Boekgegevens :

Titel                     Podkin Eenoor; de beesten van Grimhart

Auteur                 Kieran Larwood

Vertaling             Sofia Engelsman

Uitgeverij            Gottmer

Isbn                    9789025767778

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress