web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 4**** voor Pomtidom en de prins op het mottige paard van Kim van Kooten

Kim van Kooten is actrice, scenarioschrijfster en auteur. Tien jaar terug was daar het prentenboek ‘Pomtidom viert Sinterklaas’, waar we nu eindelijk een nieuw verhaal van mogen lezen.

Noëlle Smit volgde de opleiding illustratieve vormgeving aan de ‘Hogeschool voor de Kunsten’ te Utrecht. Zij rondde deze af in 1999 en is sindsdien werkzaam als freelance-illustrator. Ze illustreerde veel kinderboeken en bracht ook zelf prentenboeken uit.

Pomtidom is een vreselijk verwend meisje, een prinsesje zelfs die eigenlijk gewoon Mieke heet. Ze heeft alles wat je je maar kunt bedenken maar is ontevreden en ook nog eens heel brutaal. Ze is gewend altijd haar zin te krijgen en dat iedereen naar haar pijpen danst. Als ze op een dag een gast krijgt hoopt ze dat het ‘de prins op het witte paard is’ ze is tenslotte al zeven. Prins Tobias komt echter op een mottig paardje aan en wat nog erger is hij spreekt haar zelfs tegen en doet zijn eigen ding ! Dit is wel even slikken voor het prinsesje en uiteraard maakt ze hier een heel drama van. Ze zal Tobias wel even een lesje leren maar zijn reactie daarop maakt dat er heel wat anders gaat gebeuren.

Dat kleine kinderen lekker dramatisch kunnen reageren en dingen zeggen of vragen op momenten dat je het niet verwacht is een goede inspiratiebron geweest voor dit eigenzinnige prinsesje. Ze klaagt om het klagen gewoon omdat ze dat kan. En ze doet maar wat graag haar eigen zin. Ze is dan heel verbaasd als iemand daar tegen in gaat wat uiteraard een grappige situatie met zich meebrengt.

Het boek is in oblong formaat uitgevoerd en de teksten zijn kort en op rijm. Hierdoor zit er een lekker ritme in als je het voor gaat lezen waardoor je vanzelf vrolijk wordt. Net zo vrolijk als van de illustraties in frisse en heldere kleuren waarbij naast het verhaal nog veel extra’s is te zien. Het paard, uit de titel, heeft geen grote rol in het verhaal , althans in de tekst. Maar als je goed kijkt zie je hem toch op veel pagina’s voorbij komen. Een leuk idee om naast het lezen van het verhaal een zoekspelletje te spelen en bijvoorbeeld te kijken wat het paard allemaal doet in het verhaal. Of welke andere dieren je allemaal ziet. Er is immers genoeg om te zien en te ontdekken in de grappige illustraties.

‘Pomtidom en de prins op het mottige paard’ is een vrolijk prentenboek waarbij het brutale prinsesje er achter komt dat samen spelen ook heel leuk kan zijn.

Boekgegevens :

Titel           Pomtidom en de prins op het mottige paard

Auteur       Kim van Kooten

Illustrator   Noëlle Smit

Uitgeverij   Gottmer

Isbn           9789025771317

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress