web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 4**** voor Prutje van Pieter Koolwijk

Prutje
Publisher:
Illustrator: Linde Faas

Pieter Koolwijk is met name denk bekend van zijn boeken over Vlo en Stiekel.  Voor een andere titel van zijn hand “baas van de wereld” ontving hij een Vlag& Wimpel.

Prutje is een bijzonder verhaal  waar verdriet en plezier dicht naast elkaar liggen, over een bijzondere jongen en zijn wens te reizen naar een plek waar alles beter is.

Linde Faas werkt als animator, illustrator en kunstenares. Ik bewonderde pas nog haar mooie prentenboek ‘ik neem je mee’, geweldige kleurrijke platen zonder tekst waar je fantasie je laat reizen door het verhaal. Toen ik de cover van Prutje zag herkenden ik meteen haar stijl van tekenen. Door het verhaal heen kan je ook genieten van haar illustraties, die ook nog eens in kleur zijn afgedrukt. Iets wat je niet veel ziet vandaag de dag in kinderboeken.  Het boek is ook nog eens met een hard kaft en een papieren omslag. Dus al een cadeautje voor je het gelezen hebt.

Het verhaal zelf gaat over Hens. Hens heeft een zwaar leven, zijn leven is gewoon prut. En dat niet alleen ze wonen ook in prut. Het huis is prut, oud en klein verwaarloosd. Hij moet net als zijn ouders en zus werken in een vieze fabriek. Zijn broertje Walm is te klein en anders om mee te werken maar moet wel mee en dan moet Hens hem ook nog eens bezig houden en uit het zicht van de opzichter houden. Dat valt niet mee want Walm is vrolijk en laat van zich horen, zeker als hij te laat is voor de wc. Hens snapt die vrolijkheid niet want het werken is prut, het hongerloon is meer dan prut, door de armoede is het leven gewoon prut. Verder wonen ze in een armoedige grijze wijk waar ook nog eens prut op de straten ligt. Alles is grijs en uitzichtloos. De mensen leven door want “zo is het nu eenmaal”. Hens is het zat en besluit weg te lopen. Hij wil naar een plek waar alles beter is.  Al snel blijkt zijn broertje Walm hem gevolgd te zijn en samen gaan ze verder. Ze ontmoeten een heel eigenwijs meisje die zegt dat ze Vijf heet en die heeft een verhaal over een land waar alles echt mooier is en zo gaan ze met zijn drie op pad. Zou dat land echt bestaan ? En zou het echt mooi zijn?  Met zonneschijn en mooie kleuren, met vrolijke mensen en vooral zonder prutje op de grond? En wat als je dan alles hebt wat je wenst en Walm wil zijn papa en mama weer zien? Wat is dan belangrijker. Hens moet wel heel moeilijke beslissingen maken.

Pieter Koolwjk weet de lezer van begin tot het eind te boeien met dit verhaal. Het begint best een beetje verdrietig. Als je leest over het zware leven van Hens, uitzichtloos en een en al prutje dan leef je met hem mee en hoop je dat het beter mag worden. Hoewel het leven zwaar is en zijn broertje Walm een beetje anders is dan andere kinderen is er voor Hens een grote plek in zijn hart voor zijn broertje. Al laat hij het niet altijd blijken hij zou alles voor Walm over hebben en doordat hij dat voorop stelt kan je alleen maar begrip hebben voor zijn keuzes.

Een verhaal over vriendschap, familie, avontuur ( met een vleugje magie), heimwee en dat je het soms zelf ook beter kan maken ook al ziet het er somber in.

Het verhaal is apart en origineel. De schrijver heeft een vlotte schrijfstijl. Het leest lekker weg en hoewel het verhaal de nodige illustraties heeft wordt het niet voor de lezer ingevuld. Je kunt nog van harte lust zelf je fantasie laten gaan tijdens het lezen. En hoewel de prutzooi en het leventje van Hens ver van je bed lijkt te zijn zijn sommige stukjes toch wel herkenbaar. Het is wat dat betreft mooi dat een schrijver zulke verschillende werelden te laten leven en de fantasie met de werkelijkheid weet te verbinden.

Een topper van een boek voor 10plus

Boekgegevens :

Titel                Prutje

Auteur            Pieter Koolwijk

Illustrator        Linde Faas

Uitgeverij        Lemniscaat

Isbn                9789047709718

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress