web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny – Kinderboekenrecensie 4**** voor Rennen! van Cora Sakalli

Rennen!
Author:
Genre:
Publisher:
Published: mei 2020
Wat als het zo druk in je hoofd is dat je soms verkeerde beslissingen maakt...? Loep is 11 jaar en kan alles, behalve stilzitten. Als haar zusje valt en in het ziekenhuis belandt, krijgt Loep de schuld en moet ze voorlopig bij haar oom en tante gaan wonen. En die wonen best ver weg... Loep doet haar best om zich als een rustig meisje te gedragen, zodat ze snel weer naar huis mag. Zo neemt…

Cora Sakalli debuteerde met “Sjaan Nel Konijn” onder de naam Coco van Rijn, een boek wat ik eerder mocht lezen en bespreken voor de  “Facebookgroep Kinderboeken en YA”.  Sakalli  studeerde filosofie en geeft daar nu les in. Haar nieuwste boek is Rennen!, een mooi verhaal over de drukke Loep, die zo haar best doet om goed te doen en rustig te worden maar zelf heel goed door heeft dat dat niet altijd lukt.

Loep is 11 jaar en kan heel veel. Wat ze niet kan is stilzitten en rustig blijven. Haar zusje Juna is halfzijdig verlamd. Hierdoor is ze “anders” al vindt Loep dat haar zusje niet anders hoeft te zijn. Ze vindt dat haar zusje gewoon goed moet oefenen… Door een ongeluk komt Juna in het ziekenhuis terecht. Hierdoor moet Loep bij haar oom en tante gaan wonen omdat haar moeder het allemaal niet aan kan. De intensieve, constante zorg voor Juna en de omgang met Loep gaat gewoon even niet meer samen. Loep voelt dat zij de schuld overal van is en baalt dat ze naar haar oom en tante moet, want die wonen ook nog eens heel ver weg. Ze heeft zich voorgenomen om zich rustig te gaan gedragen als een braaf meisje zodat ze weer snel naar huis mag. Ze neemt zich voor om niet naar het verlaten pretpark Silvaland te gaan en al helemaal niet in de buurt te komen van het verwaarloosde hotel daar. Maar iets wat niet mag, dat lonkt. Ze ontmoet Walter, een goedzak die heel erg gepest wordt. Met de beste bedoelingen neemt Loep het voor hem op. Hierdoor raakt ze betrokken in een strijd met de grootste pestkoppen van haar nieuwe school. Af en toe wordt alles te veel en moet Loep de drukte in haar hoofd en lijf kwijt en zet ze het op een rennen. Maar of dat altijd de oplossing is?

Loep is een meisje dat je gelijk in je hart sluit. De onrust in haar hoofd en lijf straalt vanaf het eerste moment van het papier af. Ook op de cover zie je het al: Loep is druk in haar hoofd. Deze cover roept overigens dat je het boek moet gaan lezen. De veren op de voorzijde zijn ook goed gekozen, daar kom je al snel lezend achter. Kortom: een groot compliment aan Caren Limpens die het omslagontwerp heeft gemaakt.

Vanaf de start van het verhaal wordt de innerlijke worsteling van Loep duidelijk. Ze wil zo graag haar best doen om de ideale, rustige dochter te zijn maar het lukt haar gewoon niet. Al snel is duidelijk dat zij bij het ongeluk van haar zusje is betrokken en verderop in het boek wordt duidelijk wat er precies is gebeurd. Loep handelde uit goede bedoeling maar net iets te impulsief. En juist dat impulsieve zorgt ervoor dat ze vaker in de problemen komt. Als ze bijvoorbeeld haar vriend Walter wil helpen, zit dit haar ook in de weg. Volgens Loep is de drukte in haar hoofd de oorzaak van al haar problemen en dus is de oplossing heel simpel. Ze moet rustig worden in haar hoofd. Door haar verblijf bij haar oom en tante en door alles wat ze daar meemaakt, groeit Loep. Haar zelfkennis groeit en ze leert haar problemen te erkennen. Maar wat misschien nog wel belangrijker is, is dat ze beseft dat ze nu eenmaal is wie ze is. En zoals ze is kan ze op haar eigen manier anderen helpen. Ze kan door zichzelf te zijn vrienden maken. En dat is echt heel mooi om te lezen.

Centrale thema’s zijn: omgang met jezelf, met anderen en hoe je een vriendschap kunt onderhouden met iemand die je misschien op het eerste gezicht zelf niet zou uitkiezen. Maar het boek gaat ook over je familiebanden, vriendschappen  en pestkoppen.

Wat een heerlijk verhaal om te lezen en wat zit er veel thematiek in wat een hoop herkenbare situaties.

Het verhaal is opgebouwd in kleine en compacte hoofdstukken, heeft een hoog tempo en er zit een prima spanningsopbouw in waardoor bovengenoemde thema’s er niet bovenop liggen maar heel subtiel in het verhaal verweven zitten.

Het zal de jeugd aanspreken dat “anders zijn” niet bijzonder is maar juist prima; dat pestkoppen niet overal mee weg komen en dat als je druk bent, op wat voor wijze ook, dat niet het belangrijkste is maar dat echte vrienden (en familie) je gewoon nemen zoals je bent. Dat het druk zijn bij je hoort en je het gewoon een plaats moet (kunnen) geven.

Een verhaal wat naast ontspanning en leesplezier biedt ook een verhaal is wat je raakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress