web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 4**** voor Rory de raaf, detective van Andrew Clover

Rory de raaf, detective
Publisher:
Illustrator: Ralph Lazar

Andrew Clover is een veelzijdig persoon. Hij is werkzaam (geweest) als acteur, comedian, director, editor en docent op de National Film School in Engeland. En hij schrijft.  Rory de Raaf is het eerste deel uit een reeks ( hoelang die gaat worden is nog onbekend) en is al een hit in Engeland. Benieuwd of hij Nederland ook gaat veroveren…

Rory de Raaf is een jongen die samen met zijn moeder en oudere  broer in een gewoon huis woont, in een gewone straat. Maar eigenlijk is het niet zo gewoon want Rory, moet je weten, is eigenlijk een detective. Hij heeft een echte speurdersneus en die heeft hij hard nodig want hij wil er achter komen waar zijn vader is gebleven. Op zijn speurtocht blijkt er toch genoeg in de straat aan de hand, een vervelende straatjongen, een vage buurman, iemand die de boel lijkt te vergiftigen, genoeg om als detective te gaan onderzoeken. Ondertussen moet zijn grote broer steeds zeggen dat hij geen detective is en gelooft zijn moeder hem ook niet altijd. Maar ondanks dat geeft Rory niet op en gaat gewoon door.

Een leuk formaat, knalgele cover en de illustraties van Ralph Lazar zijn aan de ene kant eenvoudig maar aan de andere kant spreken ze wel aan.  Op de eerste plaats dacht ik daar gaan we weer, weer een van de vele graphic novels Omdat kinderen ze bijna opeten verschijnen er heel veel op het moment en is er ook veel van hetzelfde.

Gelukkig is dat bij Rory de Raaf niet zo. Het is origineel en leuk om te lezen. Het zou geschikt zijn voor zeven jaar en ouder  zowel voor jongens als meisjes. Gezien de weinige tekst in verschillende vormen en de vele illustraties klopt dit wel. Er zitten geen moeilijke woorden in. Voor de wat oudere kinderen zal het al snel te makkelijk zijn maar ze kunnen er zeker een paar uurtjes leesplezier aan beleven. Het verhaal bevat namelijk ook de nodige humor en sommige grapjes zullen  een 7jarige niet altijd op zal vallen en de wat oudere dan weer wel. Leuk genoeg om gniffelend dit avontuur mee te beleven. Net als Rory blijf je als lezer met wat vragen zitten aan het einde van het boek.  Dit open einde is eigenlijk niet zo erg omdat het toch wel op een goede manier wordt afgesloten en ook wel logisch omdat het een eerste deel is…

Rory de Raaf was voor mij een origineel en aangename verrassing!

Boekgegevens :

Titel           Rory de Raaf, detective

Auteur       Andrew Clover

Ilustrator   Ralph Lazar

Vertaling   Saskia Martens

Uitgeverij   Blloan junior

Isbn           9789403207308

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress