web analytics
recensie YA recensiegrid

Conny – Kinderboekenrecensie 4**** voor Schemerzone van Cocky van Dijk en J. Sharpe

Wie een beetje op de hoogte is van Nederlandse fantasy auteurs is de namen van deze auteurs zeker tegen gekomen. Cocky van Dijk schrijft fantasy-volle verhalen waarbij de draken rond vliegen (ook y.a) en J. Sharpe schrijft bijzonder aparte horrorachtige / bovennatuurlijke thrillers. Deze twee schrijvers hebben samen een y.a. boek geschreven met de naam Schemerzone.

Inhoud:  De wereld is verdeeld in twee delen Facillis en Tenebris met daartussen de Schemerzone. De mensen die het lichtgen hebben bij geboorte wonen in Facillis  waar alles perfect is (lijkt) en goed is geregeld. De mensen daar hebben echter allemaal een chip en hoeven dus niet voor zichzelf te denken, ze gehoorzamen en lijken gelukkig. De mensen die het lichtgen missen wonen in Tenebris , in het duister.  Tussen deze werelden is dus de Schemerzone. Hier dumpen de mensen van Fascillis  hun afval en proberen de jutters nog wat te vinden van hun gading.  Zoë mist het lichtgen en is als baby afgegeven in een weeshuis op Tenebris. Hier moet ze weg als ze zestien is en moet ze voor zichzelf zorgen. Ze wordt jutter in de Schemerzone om zo de kost bij elkaar te scharrelen.  Tijdens het jutten stuit ze op een lijk en vindt de chip. Hierop staan filmpjes die de vrede tussen beiden kanten van de planeet zal verstoren.  Zoë wordt gedwongen door de regering om onderzoek te doen. Getergd door schuldgevoel en angst komt ze in grote problemen.

Schemerzone is een lekker leesbaar y.a. verhaal. De vertelstijl is eenvoudig en bondig, de zinnen aan de vrij korte kant dus jongere lezers kunnen het ook makkelijk lezen. Echter komen er toch wel wat gruwelijk stukken in voor.  Hier sluipt dan toch een beetje de macabere stijl van J. Sharpe er doorheen. Maar over het algemeen sluit het verhaal goed aan en is het in dezelfde toon geschreven zodat je niet door hebt dat er twee auteurs het brein zijn achter dit originele verhaal.

Als lezer krijg je genoeg informatie over de wereld waar Zoë en de anderen verblijven en leer je de personages ook voldoende kennen.  Dit komt ook door de wisseling in perspectief . Hier en daar een stukje voorspelbaarheid en kabbelt het een beetje door in het eerste deel van het boek maar dat wordt later goed gemaakt. Prima opbouw en voldoende spanning.  Leuke twist ook dat het rooskleurige ‘ rijke ‘leventje toch een ander kleurtje krijgt en dat de tegenstelling tussen arm/rijk , licht/donker minder groot blijkt dan het lijkt.

Een geslaagd y.a. debuut voor dit schrijversduo wat smaakt naar meer !

Boekgegevens :

Titel                    Schemerzone

Auteurs               J. Sharpe & Cocky van Dijk

Isbn                     9789463081696

Uitgeverij             Zilverspoor

Genre                  y.a. fantasy

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress