web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 4**** voor Sleutels van Annemarie Jongbloed

Sleutels
Publisher:
Published: februari 2020
Op een vreemde plek in de bibliotheek vinden Julia en Manus een sleutel. Waar is die sleutel van? En heeft die iets te maken met de diefstallen die de laatste tijd in de bieb gebeuren? Samen gaan ze op onderzoek. Ze ontdekken dat Maryam, de dochter van de directeur van de bieb, een geheim heeft. Maar ook Manus doet vreemd… Kan Julia hem eigenlijk wel vertrouwen?
4.0Overall Score

Sleutels

Annemarie Jongbloed was leerkracht op een school voor kinderen met spraak- en taalproblemen. Lezen was voor hen niet altijd leuk. Dat inspireerde Annemarie Jongbloed om verhalen voor hen te ...

 • Vaart
  4.5
 • Actie
  4.0
 • Originaliteit
  4.0
 • Schrijfstijl
  4.0
 • Personages
  3.5

Annemarie Jongbloed was leerkracht op een school voor kinderen met spraak- en taalproblemen. Lezen was voor hen niet altijd leuk. Dat inspireerde Annemarie Jongbloed om verhalen voor hen te schrijven om ze aan het lezen te krijgen. Die verhalen waren weer de aanleiding voor de ‘schakelreeks’. Daarna volgde er jeugdboeken voor verschillende leeftijden. ‘Sleutels’ is een leuk en spannende detective voor speurneuzen van rond de negen jaar.

In dit verhaal moet de hoofdpersoon Julia samen met haar nieuwe vriend Manus een mysterie oplossen. Ze krijgen hierbij wat hulp van de aparte Maryam die haar eigen geheim er op na houdt. Dit alles speelt zich af in de bibliotheek.

(Leuk weetje is dat de bibliotheek van Haarlem model stond voor de bibliotheek in dit verhaal. Dus misschien een leuk idee deze een keer te bezoeken als je in de buurt bent. )

Julia is heel onzeker en nerveus. Ze piekert zich suf. Om daar mee om te kunnen gaan en te leren ontspannen wordt ze door haar moeders naar de bibliotheek gestuurd waar een yoga cursus wordt gegeven. Daar vind ze niet veel aan. Ze duikt liever in een boek, want dan piekert ze ook niet. Ze is een enorme fan van de boeken van de Trio-detectives. Als ze weer in de bibliotheek is en een boek van deze Trio-detectives uit de kast wil halen pakt Manus gelijktijdig ook dit boek. Zo maken ze kennis en raken ze aan de praat. Als ze ook nog een sleutel vinden, en Manus heel wat sleutels op zak blijkt te hebben besluiten ze te gaan uitzoeken waar die sleutel bij past. Als ze dan ook nog horen dat er dingen gestolen worden van de mensen in het café van de bibliotheek besluiten ze samen te speuren naar de dader. Zo rollen ze van het ene raadsel naar het andere. En niet zonder gevaar.

Het is een origineel en spannend verhaal geworden. De hoofdpersonen zijn buitenbeentjes en dit schept een band, met elkaar maar misschien ook wel met de lezer. Ze hebben alle drie hun eigenaardigheden en komen alle drie uit een bijzondere gezinssituatie. Dit ligt er niet bovenop in het verhaal maar komt wel langs. En waarom ook niet. Vandaag de dag zijn er zoveel verschillende vormen van gezinnen dat het niet meer als normaal is dat het in de eigentijdse boeken voorkomt.

Verder is het fijn dat een ogenschijnlijk gewoon kind een super spannend avontuur kan beleven . Toch iets waar je misschien allemaal wel eens van droomt. Verder is naast een voorzichtig ontstane vriendschap, vertrouwen op elkaar een belangrijk thema. Want in hoeverre kan je iemand vertrouwen die je net leert kennen? En ze leren elkaar zeker kennen in dit verhaal.

De vertelstijl is prettig. De hoofdstukken kort maar krachtig met een prima spanningsopbouw. Het is zelf te lezen vanaf ongeveer negen jaar maar als je kind wat jonger is en houdt van een goed speurverhaal is het ook een lekker voorleesboek. Voor de wat oudere lezer zal je wel snel doorhebben wie de dader van alle problemen is maar voor de doelgroep is het een avontuurlijk verhaal met een leuke twist hier en daar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress