web analytics
recensie YA recensiegrid

Conny – Kinderboekenrecensie 4**** voor Wild van Mel Wallis de Vries

Mel Wallis de Vries is de succesvolste jeugdthrillerauteurs van dit moment. Meerdere titels van haar vielen in de prijzen. Een aantal zijn bewerkt voor het theater en er komt zelfs een verfilming van de titel ‘Vals’. ‘Wild’ is haar nieuwste jeugdthriller. Geschreven volgens dezelfde succesformule en heeft alles in zich op weer een topper te worden.

De succesformule is een groep jongeren in een benauwde situatie waarbij ze alle zes aan het woord komen. Door de wisseling in perspectief is er de mogelijkheid om de situatie op verschillende manieren te benaderen, de lezer op het verkeerde been te zetten en mee te laten puzzelen.

Verder is er de vormgeving van het verhaal. Naast het eigenlijke verhaal wordt dit aangevuld door krantenberichten over de groep jongeren en stukjes van één van de meiden. Zij heeft een vlog en haar berichten zitten dus ook in het verhaal verwerkt. Door de variatie in de korte stukken tekst met dit soort berichten zal het boek ook in de smaak vallen met de jeugd die niet veel leest. Hiermee kan een groot publiek bereikt worden.

Het verhaal zelf gaat over een groep van zes jongeren  (vier meiden en twee jongens) die na het eindexamen op reis gaat naar Spanje. Britt kent alleen maar Rosalie en heeft eigenlijk al spijt op voorhand voor ze op reis gaat. Aangekomen in Spanje, waar ze logeren in een huis van de ouders van één van de meiden, blijkt dat ze nauwelijks een klik heeft met de rest. Al snel blijkt dat zij met nog een meisje een beetje buiten de groep vallen. De andere vier zijn van het feesten en de drank. De gehele groep besluit om op een nachtje te gaan kamperen in een natuurgebied. De groep verdwaalt en moeten zien te overleven en hun weg terug te vinden. De vraag is of ze allemaal terug zullen komen.

Zoals ik al zei lezen jeugdthrillers altijd lekker weg. Er zit een prettige snelheid in het verhaal en soms zijn ze wat voorspelbaar maar ik moet zeggen dat deze titel wat minder voorspelbaar is dan haar vorige boek. Dat vond ik op zich wel leuk. Ik laat mij graag verrassen. Ook is het fijn dat de twee heren in de groep wat tegenwicht geven. Verder leent de locatie zich prima voor het verhaal en de angst is realistisch overgebracht.  Dat maakt het extra spannend om te lezen.

Wat mij wel opvalt is dat de jeugdthrillers door steeds jongere (meestal meiden) worden gelezen. Logisch want qua leesniveau, taalgebruik en lay-out is het goed passend bij de leeftijdsgroep van 12- 13 plus. Alleen qua onderwerpen vind ik het dan toch wel weer meer bij oudere lezers passen. Maar goed dat is mijn persoonlijke mening. Het ligt ook heel erg aan de lezer zelf.  Het ene kind van 12 kan het meer plaatsen dan de ander.

‘Wild’ is in ieder geval weer een toppertje in het genre, met een originele insteek en leuke plottwist aan het einde.

Boekgegevens :

Titel                 Wild

Auteur              Mel Wallis de Vries

Uitgeverij         Fontein

Isbn                 9789026147036

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress