web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny – Kinderboekenrecensie 4**** voor (W)Onderwater van Nathalie Stroobant

Nathalie Stroobant (1972) studeerde psychologie en behaalde haar lerarendiploma. Op tienjarige leeftijd droomde ze al over schrijfster zijn maar pas nadat haar drie kinderen geboren waren, schreef zij haar eerste kinderboek. (W) Onderwater is haar tweede kinderboek.

De hoofdrol in dit verhaal is voor Kai. Kai wordt wakker en ontdekt dat zijn huis tot aan de eerste verdieping onder water staat. Hij schrikt zich rot want zijn vader en moeder slapen op de begane grond. Samen met zijn zusje Coralie, met haar bed als boot, en een stel gulzige meeuwen gaat hij op zoek naar hulp. Ze moeten voorbij een stinkende draaikolk en ontmoeten zelfs pinguïns. Ze ontmoeten ook de schuwe zeemonsters. Dit zijn de winnaars van de Grote-Talenten-Zee-Wedstrijd en kunnen misschien wel een oplossing bieden voor de problemen van Kai en Coralie. Ondertussen is het dorp ondergelopen en is het de vraag of de kinderen op tijd terug zijn om het dorp te redden.

(W) Onderwater is als titel leuk gevonden en zeer toepasselijk bij het verhaal. De cover past ook prima al moet ik zeggen dat als ik wat langer keek ik de afbeelding een beetje eng vond. De superkorte hoofdstukjes van slechts 2 á 3 pagina’s lezen voor kinderen erg prettig en passen qua taalgebruik prima bij de jonge lezers. De wonderlijke wereld waar Kai in terecht komt, van pratende vogels en zeemonsters, spreken de fantasie aan. Af en toe loopt het verhaal niet zo lekker door maar het tempo is wel snel waardoor je er snel overheen leest. Ik denk dat de kinderen het zelf niet eens zal opvallen dat het af en toe wat rommelig kan zijn.

Het verhaal is er ook echt een van deze tijd. Het belangrijkste thema is de klimaatverandering. De aarde warmt op en de waterspiegel stijgt. Het zou zomaar kunnen dat als dat zo blijft die natte voeten niet eens fantasie zullen zijn. Verder komt ook de plastic soep voorbij. Naast al die trieste zaken blijkt wel dat door vriendschap en samenwerken met de natuur je toch je steentje kunt bijdragen om de wereld weer een beetje beter kunt maken.

Een spannend avontuur met een leerzaam randje.

Boekgegevens :

Titel (w)onderwater

Auteur Nathalie Stroobant

Illustraties Nathalie Stroobant

Uitgeverij Boekgoesting

Isbn 9789082671612

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress