web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 4**** voor Yaru Makki’s reis van Irene de Pous

Yaru Makki's reis
Publisher:
Illustrator: Nora Tinholt

Irene de Pous is zelfstandig journalist en tekstschrijver en Nora Tinholt is theatermaker en tekenaar.  Gezamenlijk hebben zij het verhaal over Yaru Makki  gemaakt. Een avontuurlijk verhaal over een avontuurlijk konijn.

Yaru  Makki is een konijn dat leeft op Schiermonnikoog. Dat is een mooi eiland maar Yaru Makki vindt het maar een beetje saai. Als hij post krijgt van zijn moeder met de uitnodiging langs te komen want ze heeft een leuk nieuwtje, een brief van Pad die schrijft over grote veranderingen en als laatste een bericht van Balgmuis dat hij iets moois heeft gezien, gaat hij op pad om het met eigen ogen te bekijken. Maar wat hij ziet is maar saai.  Jaloers kijkt hij naar de trekvogels die naar het zuiden vliegen. Hij wil ook op reis!

Hij neemt de veerboot naar Lauwersoog en ontmoet daar Bakkes. Bakkes is een wereldwijze rat. Hij vertelt reisverhalen aan Yaru Makki  en samen besluiten ze mee te liften met de trekvogels. Maar elke keer als ze op het punt staan om de lucht in te gaan gebeurt er iets waardoor Bakkes de lift mist. Yaru Makki komt daar al snel achter en ook komt hij er achter dat al dat moois in de natuur dichterbij is dan je denkt.

Yaru Makki’s reis is een leuk verhaal om voor te lezen en voor de wat oudere kinderen  (vanaf 8 jaar) om zelf te lezen. Het is spannend wat Yaru Makki onderneemt maar ook leerzaam.  Je leert veel over de natuur en de dieren op de Wadden, over reizen, over tevreden zijn ( of niet), over geluk en vriendschap. Het geeft stof tot gesprekken met je kind tijdens ( of na ) het voorlezen en het bekijken van de mooie illustraties.

Een mooi hardcover boek met gekleurde illustraties gemaakt van ecoline, inkt en waterverf. Door deze aparte illustraties, de vormgeving van het boek en het leuke, en leerzame, thema is het een origineel boek geworden. Wat is er nu niet leuker dan een spannend verhaal te lezen en ook nog wat te leren.  Het is makkelijk te lezen. De hoofdstukken zijn niet al te lang en het woordgebruik niet te moeilijk en sluit goed aan bij de doelgroep.

Na het verhaal komen de verschillende dieren uit het verhaal nog even langs en daarna nog wat meer Waddenweetjes en is er een apart stukje over ‘op pad met de boswachter’ en een link achterin het boek voor de kinderen die nog meer weetjes willen.

De KNNV is een groene non-profit uitgeverij die in zijn fonds boeken heeft over natuur en duurzaamheid. Ze werken samen met professionele natuurorganisaties, onderzoeksinstellingen en groene bedrijven. Ze dragen bij aan de bescherming van de Nederlandse natuur.  Voor dit boek werkte ze samen met de Waddenvereniging, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Boekgegevens :

Titel            Yaru Makki’s reis

Auteur        Irene de Pous

Illustrator    Nora Tinholt

Uitgeverij    KNNV

Isbn            9789050116886

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress