web analytics
Niet gecategoriseerd

Conny-KinderBoekenRecensie 4**** voor Simon de Schaker van Joyce van der Meijden

Bij de Facebookgroep Kinderboeken zijn we constant op zoek naar andersoortige boeken. We zijn ervan overtuigd dat er voor ieder kind een mooi boek te vinden is. Wat kinderen vaak leuk vinden om te lezen is een boek over hun hobby. Hoe leuk is het om dan op een boek te stuiten dat over schaken gaat!??! Wij vonden het een geweldig onderwerp en vroegen het meteen aan voor een recensie. Conny Schelvis las het met heel veel plezier!

Joyce van der Meijden volgde de cursus jeugdliteratuur bij Manon Sikkel. Het verhaal over Simon de Schaker, Akelige Arnold is haar debuut. Een eerste deel van wat een reeks avontuurlijke en grappige jeugdboeken moet gaan worden, met schaken als rode draad.

Het verhaal gaat over Simon, een stoere jongen van tien jaar die topsporter wil worden. Niet zoals zijn vader zou willen in de voetbalwereld maar hij wil het maken als schaker. Simon wil net zo’n grote schaker worden als zijn oom Arnold. Die is Nederlands schaakkampioen maar een heel vervelende en arrogante man. Hij wil dan ook geen schaakles geven aan Simon. Van zijn oma krijgt hij daarom een heel oude schaakcomputer waar hij op speelt samen met zijn schaakvriendin Nikki. De schaakcomputer doet briljante zetten en Simon wil weten wie hem heeft geprogrammeerd en waarom zijn vader anti-schaak is. Hij gaat daarom op onderzoek uit.

Allereerst hoef je niets met schaken te hebben (of te snappen) om dit een leuk boek te vinden. Het verhaal leest lekker weg, Simon heeft naast het schaken ook gewone bezigheden en problemen, net als ieder ander kind van zijn leeftijd en juist die gewone huis-, tuin- en keukendingen maken het plezierig om te lezen. Het houdt het dichtbij huis waardoor zijn avonturen leuk om te lezen zijn.

En wie weet krijg je wel zin om te schaken na zo een spannend verhaal?

De schaaksport is in opkomst en op een kwart van alle scholen wordt schaakles gegeven. Schaken is goed voor je hersnenen en zorgt voor betere schoolprestaties. Een percentage van het boek komt direct ten goede aan het schoolschaken. Een prettige bijkomstigheid van dit leuke jeugdboek.

Boekgegevens:

Auteur     Joyce van der Meijden

Titel         Simon de Schaker: akelige Arnold

Uitgeverij FC Klap

Isbn           9789085674542

Recensent: Conny Schelvis-Mens

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en Boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress