web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny-Kinderboekenrecensie 4,5**** voor Bestemming Onbekend van Paul Mosier

Bestemming Onbekend
Author:
Genre:
Publisher:
Published: december 2017

Paul Mosier (USA) schrijft zijn hele leven al verhalen. Hij gaf twee boeken uit in eigen beheer en Bestemming onbekend  is zijn jeugdboekendebuut.  Zijn voorliefde voor treinreizen vinden we in dit boek terug.

Voor mij ligt alweer de tweede druk van het boek en terecht want dit mooie verhaal moet gewoon door iedereen gelezen worden.

Toen het boek verscheen bij Lemniscaat heb ik het al mogen bespreken voor Boekenbijlage en mijn eigen blog en nu kreeg ik hem voor Kinderboeken. Ik vond het heerlijk het boek te mogen herlezen.

Wat mij opvalt is dat de mooie cover ( idee van Ryo Takemasa) in plaats van tegen een blauwe achtergrond ( zoals bij eerste druk) nu tegen een rode achtergrond is gezet.  Mijn voorkeur ging naar blauw uit, dan sprong de rails er meer uit maar ook deze rode variant springt er uit.   De cover geeft duidelijk aan dat het om een treinreis gaat. Het leuke is dat er onder de hoofdstuknummer ook een stukje rails  is getekend en zowel voor als achterin het boek  een seinpaal dus het trein thema is leuk doorgevoerd.

Het verhaal is vanuit het perspectief van Rider, de hoofdfiguur uit het verhaal. Ze woont bij haar grootmoeder in Californië  omdat haar moeder niet voor haar   kon zorgen en haar vader onbekend is. Als Riders grootmoeder sterft, is er nog maar één familielid waar ze terecht kan en dat is een oudoom in Chicago die ze nog nooit eerder heeft ontmoet.  Ze wordt op de trein gezet voor een dagenlange reis waarbij ze in de gaten wordt gehouden door Dorothea, een medewerkster van de spoorwegmaatschappij.  Rider heeft weinig bij zich : een rugzak, een oud dagboek, een leesboek en een doos. Het kleine beetje geld wat ze mee heeft is de eerste dag al op en zo moet ze heel creatief zijn om haar honger te stillen. Gedurende de reis ontmoet ze bijzondere reisgenoten met elk een eigen verhaal. Rider wil zich aan niemand binden maar ze zal sommige zeker niet vergeten.

Rider heeft veel meegemaakt  en moet nog veel verwerken. Ze wil mensen op afstand houden wat niet altijd lukt.  De schrijver verwoord mooi hoe Rider hiermee aan het worstelen is en je ziet Rider ook groeien in het verhaal. Ze laat steeds meer van zichzelf aan anderen zien en kan zo haar emoties tonen en een plek geven.  De reis is een nieuw begin voor haar, in verschillende opzichten. Zo wordt ze verliefd en sluit vriendschappen.

De schrijver heeft een luchtige manier van schrijven met een prettige woordkeuze die niet al te moeilijk is. De hoofdstukken zijn kort en lezen lekker weg.  Het sluit goed aan bij de doelgroep vanaf ongeveer groep acht.

Boekgegevens :

Titel : Bestemming Onbekend

Auteur : Paul Mosier

Publicatiedatum : december 2017

Uitgeverij : Lemniscaat B.V.

ISBN : 9789047709947

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress