web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny – Kinderboekenrecensie 4,5**** voor De Kleur van de Zon van David Almond

De Kleur van de Zone
Author:
Genre:
Publisher:

David Almond is een veelbekroond auteur en schrijft bijzonder mooie jeugdliteratuur.

Bijna twintig jaar geleden las ik voor het eerst een boek van hem  met de titel ‘de schaduw van Skellig’ en ik was meteen onder de indruk van zijn schrijfstijl. Met eenvoudige woorden weet hij een heel bijzonder verhaal met diepte neer te zetten. En het is aan de lezer zelf of hij dit er uitpikt of niet. Toen ik hoorde dat er een nieuw boek van hem uitkwam wilde ik deze heel graag lezen.

“ de kleur van de zon” speelt zich af in het stadje waar Davie woont. Het begint op een mooie zomerochtend waar zijn moeder hem naar buiten stuurt om te gaan genieten van het mooie weer.  Op straat komt hij zijn vriend tegen, die verteld hem dat er Jimmy Killen is vermoord. Beiden komen tot de conclusie dat de moordenaar Zorro Craig is. De Killens en Craigs zijn al sinds iedereen zich kan herinneren aartsvijanden die elkaar niet kunnen luchten of zien. Terwijl het hele stadje uitloopt om naar het lijk te gaan kijken en er flink over te roddelen besluit Davie juist de andere kant op te lopen. Hij komt verschillende mensen tegen en al lopende komt hij meer te weten over de toedracht van de moord, de dader maar ook over het leven zelf, zijn leven en over zichzelf. De gesprekken die hij heeft met de mensen die hij ontmoet geven hem inzicht en helpen hem ook met het verwerken van de  dood van zijn vader nog niet zo heel lang geleden.

Het verhaal heeft een eenvoudige opzet. Korte hoofdstukken en niet te  lange zinnen. Af en toe wel wat spreektaal/dialect wat misschien voor de wat jongere lezer lastig lezen is.  Zoals gezegd heeft deze schrijver niet veel woorden nodig om de lezer te raken. Hoewel het onder de kinderboeken valt is dit dus echt wel het genre jeugdliteratuur met hoofdletter J. Er zit een hoop filosofische diepgang in en zet je zeker aan het denken. Hierdoor zal menig volwassene dit boek ook zeker waarderen.

Het is echter niet te zwaar. Het is aan de lezer zelf of hij / zijn de symboliek oppikt. Doe je dit niet hou je een zeer leesbaar verhaal over wat hier en daar dan misschien wat zweverig overkomt maar zeker niet storend voor het gehele plaatje.

Persoonlijk hou ik wel van verhalen met hier en daar een mijmering, een hoofdpersoon die zijn gedachten op een rij zet, nadenkt en filosofische bedenkingen heeft. Daarnaast heeft de schrijver altijd wel een klein zwart randje aan zijn verhalen hangen wat ik zeker kan waarderen.  “de kleur van de zon “ is geen standaard jeugdboek maar een origineel verhaal een aanwinst in de categorie jeugdliteratuur.

Boekgegevens :

Titel           De kleur van de zon

Auteur       David Almond

Vertaling    Annelies Jorna

Uitgeverij   Querido

Isbn            9789021414942

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress