web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny – Kinderboekenrecensie 4,5**** voor Een brief met vlechtjes van Christian Antonini

“ Een brief met vlechtjes “ is een apart jeugdboek geschreven door Christian Antonini. Hij was onder andere recensent en vertaler van videogames en redacteur van tijdschriften. In 2007 verscheen zijn eerste roman en in 2016 zijn eerste kinderboek. Inmiddels heeft hij drie kinderboeken geschreven waar hij ook mee in de prijzen viel.

Het verhaal  “ een brief met vlechtjes “ speelt zich af in het jaar 1914 in Mexico. Johanna, de hoofdrolspeelster, wordt door haar vader op de trein gezet. Maar wel op een bijzondere manier. Ze wordt namelijk verstuurd als postpakketje. Ze krijgt postzegels op haar jurk en komt in de goederenwagon terecht op weg naar het vrije Amerika. Maar het is een onrustige tijd, de Mexicaanse revolutie is aan de gang en de beruchte Pancho Villa neemt met zijn rebellen de trein over.  Johanna weet niet wat haar overkomt en is blij dat Chico, een jongen die werkt in de trein, haar bij de hand neemt. Johanna mag zelfs mee helpen op de trein en zelfs de locomotief in.  Naast het verhaal van Johanna is er ook het verhaal van Daniel, een jonge soldaat van 15 jaar oud. Hij verblijft in het rebellenkamp van Pancho Villa. Dit deel van het verhaal vond ik wat moeizamer maar uiteindelijk komen de verhaallijnen samen en wordt het een spannend reisavontuur.

Het boek gaat van start met een klein stukje geschiedenis over de periode waarin het verhaal speelt en over Pancho Villa. Dit is een goede zet omdat ik denk dat de belevingswereld van een tienjarige ver af staat van de wereld waarin het verhaal plaats vindt. Het boek is bedoelt voor tien plus maar ik denk dat de gemiddelde lezer hier een behoorlijke kluif aan zal hebben. Het is nogal ver-van-hun-bed en er zitten best veel moeilijke Spaanse begrippen en namen in die niet lekker weg lezen. Achterin het boek zit wel een verklarende woordenlijstje.

Het verhaal wordt verteld vanuit Johanna en vanuit Daniel. Dit wordt aangegeven door een kleine tekening boven de tekst. Daniel heeft een afbeelding van een gitaar en Johanna van een postzegel. Dit is wel handig want als de verhaallijnen bij elkaar komen kon het anders verwarrend worden als dit er niet boven zou staan. In het begin was het even inkomen maar later als de trein op weg is loopt het verhaal ook prima door.

De situaties die geschetst worden, de omschrijvingen van het landschap en het reizen per trein worden mooi omschreven. Je krijgt het beeld voor je van een oude western zoals ze vroeger op televisie waren. Terwijl ik dit schrijf besef ik mij dat ik niet de doelgroep ben en dat de doelgroep dit soort films niet eens kent. Hierdoor zal het inleven denk ik voor hen wat moeizamer zijn en ik vraag mij af of ze alle diepgang en de filosofie uit het verhaal kunnen halen.

Op zich dus een mooi verhaal, zeker voor de liefhebber van geschiedenis. Maar zoals gezegd zou ik het zelf meer iets vinden voor oudere kinderen. Kinderen uit groep acht die graag lezen of die interesse hebben voor het onderwerp of op het voortgezet onderwijs zitten. Dan wel vanaf die leeftijd want ik denk dat menig volwassene dit boek zeker wel kan waarderen.

Boekgegevens :

Titel                            Een brief met vlechtjes

Auteur                        Christian Antonini

Vertaling                    Dorette Zwaans & Rianne Aarts

Uitgeverij                   La zeta

Isbn                             9789492197030

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress