web analytics
recensie prentenboek recensiegrid

Conny – Kinderboekenrecensie 4,5**** voor Ei moet uit van Mariken Jongman

Ei moet uit
Publisher:
Illustrator: Marieke ten Berge
Published: maart 2021
Wie heeft dat grote ei gelegd? Een kind vindt een ei, midden in de sneeuw en het ijs. Dat is natuurlijk veel te koud voor zo’n ei, dat begrijpt iedereen. Dus gaat het kind op zoek naar iemand om het uit te broeden. Het trekt de hele wereld over en bezoekt allerlei dieren. Maar niemand wil of is goed genoeg. En net als het kind het op wil geven…

Mariken Jongman schrijft jeugdtheatervoorstellingen waar zij zelf ook in speelt en zingt. Al eerder verschenen bij Lemniscaat verhalen van haar hand maar dit is voor het eerst dat ze een samenwerking aan ging met Marieke ten Berge. Marieke ten Berge is ontwerper en illustrator. Ik heb eerder het wondermooie “Noord “ mogen bespreken van haar hand. Ik was daardoor zeer benieuwd naar dit prentenboek.

In een koud winterlandschap vindt een kind een ei. Het is natuurlijk veel te koud in de sneeuw om als ei te liggen dus het kind raapt het ei op en gaat iemand zoeken om het ei uit te broeden. Die is niet zo een, twee, drie gevonden. Wat volgt is een wereldreis langs heel veel dieren. Maar de een eet het liever op, de ander is te klein, weer een volgend dier kan niet zitten dus ook niet op een ei en een volgend dier is te zwaar om er op te gaan zitten. Zal het het kind lukken iemand te vinden die én warm is én groot genoeg én niet te zwaar én het ei wil uitbroeden?

‘ Ei moet uit ‘ is een warm prentenboek geworden, zowel voor het oog als het verhaal zelf. De zoektocht brengt je langs verschillende plaatsen en de meest uiteenlopende dieren. De tekst is eenvoudig en kort. De auteur weet in weinig woorden haar verhaal te vertellen. De illustraties zijn in warme kleuren gemaakt en er is veel op te zien. Misschien wel meer dan je op eerste gezicht denkt. En daarnaast ben je wel heel nieuwsgierig of het lukt om het ei uit te laten broeden en uiteraard wat er uit zal komen… Want het is best een groot ei.

Een heerlijk prentenboek om samen van te genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress