web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 4,5**** voor Gevonden van Cees van den Berg

Gevonden
Illustrator: Monique Dozy
Published: september 2020
Frietje is zo’n meisje dat wil zorgen voor alle verloren dieren die ze aantreft:zwerfhonden, verdwaalde schildpadden… en een oude man die met zijn pantoffels aan midden op het fietspad staat en niet meer weet wie hij is. Frietje noemt de man ‘meneer Fritz’ en neemt hem mee naar huis. Daar weten haar ouders niet goed wat ze met de situatie aan moeten. De politie wordt erbij gehaald, de zorg wordt ingeschakeld. En voorlopig mag meneer…

Cees van den Berg is muzikant en schrijver. In 2016 debuteerde hij met zijn kinderboek “ Lotje Later”, dit is zijn tweede kinderboek.

Frietje ( bijnaam voor Frida) is een meisje dat altijd zielige dieren tegenkomt en daar met heel haar hart voor wilt zorgen. Of het nu een duif is met een zere poot of een zwerfhond dat maakt haar niet uit. Ieder dier krijgt haar liefde en aandacht anders zijn ze zo verloren . Op een dag vind ze echter geen dier die er verloren uit ziet maar een oude man die midden op het fietspad staat op zijn pantoffels. Hij weet niet meer wie hij is en zeker niet wat hij daar doet. Hij heeft een flinke bult op zijn hoofd wat misschien wel de reden is van zijn geheugenverlies.

Frietje kan niet anders dan hem meenemen naar huis om voor hem te zorgen. Ze geeft hem een naam “ meneer Fritz” en is vastberaden om samen met hem zijn geheugen terug te vinden en zo uit te zoeken waar hij vandaan komt en hem thuis te brengen. Haar ouders gaan er in mee en de “ “ “instantie van Verwarde Personen “ vindt het goed dat Frietje hem mag houden tot hij ‘gevonden’ wordt . Wat verloren is zal toch immers wel gevonden worden ?

“gevonden “ is een heerlijk leesbaar kinderboek. Laagdrempelig, korte hoofdstukken en makkelijke zinsopbouw. Geschikt om te lezen vanaf een jaar of negen. Het is avontuurlijk en vooral grappig. De situaties waar Frietje komt en door heen huppelt zijn leuk om te lezen. Het is een beetje een oppervlakkig en luchtig verhaal. De karakters worden niet echt uitgediept. Waarom Frietje zo graag voor meneer Fritz wilt zorgen en waarom haar ouders dit zomaar prima vinden is mij een raadsel maar doordat het boek zo vlot wegleest heb je ook niet veel tijd daar over na te denken. En ach, het is immers een fictief verhaal dus moet je dat allemaal willen weten ? Persoonlijk zeg ik ja maar misschien willen de jonge lezers vooral een leuk en grappig verhaal met avontuurlijke situaties ? Als dat het geval is dan vind je dat zeker in dit boek.

Naast het niet-realistische is er wel een zeer herkenbare setting van deze tijd. Hardwerkende en drukke ouders die niet altijd tijd voor hun dochter hebben, de instanties die het ook niet weten, verwarde mensen die aan hun lot lijken te zijn overgelaten. Zo plaats je het verhaal wel in een goed tijdsbeeld. Er gebeurd veel in de korte hoofdstukjes waardoor je het idee hebt dat het van situatie naar situatie springt en het totale verhaal wat ‘hak-op-de-tak’ is maar aan de andere kant is dat ook de charme van het verhaal.

Al met al een prettig kinderboek over een lieve opa die even de weg kwijt is en deze hopelijk weer terug zal vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress