web analytics
informatief recensiegrid recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 4,5**** voor Ik ben autastisch van Bianca Toeps en Esther Walraven

Ik ben autastisch
Publisher:
Illustrator: Roozeboos
Published: april 2021
Je kunt Bianca herkennen aan haar petje, dat heeft ze altijd op. Ze draagt graag wijde kleding die lekker zit, is dol op Japan en verzamelt alles wat met Disney te maken heeft. En ze heeft autisme. Wat betekent dat precies? Bianca legt je uit hoe autistische hersenen werken en waarom sommige dingen voor autistische kinderen vaak net even anders gaan. Wat is er lastig als je autisme hebt? En wat juist leuk? En hoe…

Bianca Toeps schreef Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit voor volwassenen. Een heel toegankelijke uitleg over autisme, verweven met haar eigen ervaringen. Een betere uitleg over hoe autisme kan werken bij iemand kan je niet krijgen. Het is dan ook niet zo gek dat er ook een versie zou moeten komen voor kinderen. Deze editie maakte ze samen met Esther Walraven. Zij is gezondheidswetenschapper en weet alles van hersenen en gedrag.

Autisme, wat is dat nu precies? Hoe autistische hersenen werken en waarom sommige dingen voor autistische kinderen net even anders gaan, lees je in dit boek. Aandacht van hoe het nu zit in de hersenen, maar zeker ook wat dat nu betekent in de praktijk. Wat kan lastig zijn, of juist leuk. En dat het voor iedereen anders is én daardoor soms moeilijk te begrijpen. Door dit boek te lezen krijg je meer informatie en meer begrip. Handvatten om iemand met autisme beter te begrijpen of misschien als je zelf autisme hebt informatie en tips om het voor jezelf makkelijker te maken.

Doordat in mijn familie autisme voorkomt, lees ik alles wat los en vast zit over dit onderwerp en ben ik blij dat er steeds meer over dit onderwerp wordt geschreven. Zeker ook voor kinderen. Het is belangrijk dat mensen (en kinderen) weten wat het is. Om het te herkennen, er begrip voor te hebben en ermee om te leren gaan.

Na het lezen van Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit was ik al helemaal fan van Bianca. Op een duidelijk en eenvoudige manier legde zij uit wat autisme, met name voor haar, betekent. Dit gaf veel herkenning. Ook het rijtje wat je wel/niet moet doen is zeer handig als je iemand kent met autisme. Wat fijn dat er nu een vertaalslag is gemaakt naar een jongere doelgroep.

Autisme is voor iedereen anders en het is dan ook leuk om in dit boek de verschillende zaken rondom autisme te laten zien door de ogen van vier kinderen: Bianca, Daan, Robin en Sam. Zij vertellen hoe zij het beleven en waar zij ‘last’ van hebben en waarvan juist niet. Daarnaast worden verschillende onderwerpen belicht. Na een uitleg wat autisme is, je aanleg en erfelijkheid en hoe de diagnose tot stand komt, gaat het over omgaan met (je) autisme op school, met sport, talenten, eten, feestjes en vakantie. Afsluitend met een hoofdstukje: domme uitspraken over autisme. Vooral dat laatste hoofdstuk zou iedereen (jong en oud) moeten lezen en in de oren moeten knopen.

Kleine kanttekening is de leeftijdsindicatie vanaf 8 jaar die ik bij het boek zag staan. Ik heb er mijn twijfels over of een 8-jarige dit al vlot kan lezen. Zeker als je concentratievermogen niet zo groot is, is het een pittige kluif. Misschien een idee om het dan samen te lezen. Het is namelijk best een dik boek, bijna 200 bladzijdes en heel veel tekst. De vertelstijl is wel prettig en grappig en de vrolijke illustraties breken de pagina’s een beetje maar de hoeveelheid letters zou een heel jonge lezer kunnen afschrikken en dat zou jammer zijn. Want hoe fijn is het om te leren over dit onderwerp in een lekker leesbaar boek?

Als ervaringsdeskundige (in de zin van mensen met autisme om mij heen) kan ik dit boek van harte aanbevelen en zou ik elke docent willen vragen dit boek te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress