web analytics
non fictie recensiegrid

Conny – Kinderboekenrecensie 4,5**** voor Kalm aan: rust in een drukke wereld; 50 natuurwonderverhalen van Rachel Williams

Kalm aan: rust in een drukke wereld; 50 natuurwonderverhalen
Categorieën: ,
Genre:
Publisher:
Illustrator: Freya Hartas
Published: februari 2021
Overal om ons heen vinden wonderen plaats in de natuur. Elke dag, ieder uur, verandert er van alles op sprookjesachtige wijze. Het gebeurt vlak voor je ogen. Maar toch zie je het vaak niet… Ontdek 50 natuurverwonderverhalen. Kijk hoe ze zich voor je ontvouwen. Ga dan naar buiten en ontdek wat er allemaal om je heen gebeurt,als je kalm aan doet. Ontdek vijftig natuurwonderen om je heen.

Kalm aan: rust in een drukke wereld; 50 natuurverwonderverhalen is de titel op de cover van dit mooi vormgegeven boek. Een linnen hardcover met gouden letters en een vlinder die uit zijn cocon kruipt en weg vliegt. Op de achterzijde staat dat overal om ons heen wonderen plaatsvinden in de natuur. Dat dat vaak voor je ogen gebeurt maar je het toch vaak niet ziet. Omdat je te druk bent en de tijd niet neemt. Maar ook omdat het soms heel kleine momentjes zijn. Dus reden te meer om eens naar buiten te stappen en de tijd te nemen om zo’n bijzonder verwondermomentje te vinden.

Dit boek heeft veel van dat soort momentjes alvast voor je gevangen in heel mooie illustraties en met bijpassende tekst. Momentjes waardoor je anders naar de natuur zult gaan kijken. En door dit boek kan je dit op je eigen bank doen. Maar hopelijk word je ook getriggerd om op pad te gaan en de natuur in te trekken. Om zelf dingen te gaan ontdekken en te gaan genieten van de rust en de mooie wonderen om ons heen. Zo’n wonder kan heel klein zijn: een bij die een bloem bestuift, een eekhoorn die een wintervoorraad aanlegt, een sneeuwvlokje dat neervalt. Maar ook groot zoals bijvoorbeeld een waterlelie die opengaat of sluit of een boom die door de seizoenen heen steeds zijn bladerdek laat veranderen.

Kortom een vijftigtal kleine dieren, grote dieren, planten en bloemen komen langs in een boek wat je inderdaad laat verwonderen. Je kijkt je ogen uit. Het boek wordt afgesloten met een duidelijke index/woordenlijst, een bronvermelding en ook heel fijn een lijst met nog meer natuurboeken. Het is ook ideaal om te gebruiken op school als lesmateriaal. Juist door de grote diversiteit en het voorbijkomen van de seizoenen is er altijd wel een invalshoek om dit boek erbij te pakken. Je raakt immers niet snel uitgekeken. Het heeft een tijdje bij mij beneden op tafel gelegen en als er iemand langs liep ging ie toch automatisch door het boek bladeren.

Op de eerste pagina staat een gedichtje van W. H. Davies en dat sluit af met de woorden “ het leven is maar weinig waard, als je het nooit in rust ervaart “. Op een volgende pagina staat “ Kalm aan. Stop. Luister “ en zo is het maar net. Een boek voor jong en oud of om samen van te genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress