
Uitgeverij Condor maakt grappige, stoere en eigentijdse boeken voor kinderen van zeven tot en met twaalf jaar. Een uitgeverij waar meneer Sleutelbeen zeker op zijn plaats is. Het verhaal over meneer Sleutelbeen is geschreven door Guy Bass. Guy Bass is een prijswinnende auteur uit Engeland. Hij schreef toneelstukken ( ook voor volwassene), was theaterproducer ,illustrator maar vooral ook kinderboekenschrijver. Hij heeft meerdere boekenseries op zijn naam staan waaronder de serie over meneer Sleutelbeen. De illustrator waar hij mee samenwerkt is Pete Williamson. Williamson heeft gewerkt in de animatie industrie, als reclame designer en maakte korte animatiefilmpjes met duistere humor. Sinds 2008 illustreert hij ook kinderboeken. Al eerder werkte hij samen met Guy Bass samen voor zijn serie over Stitchhead. En nu geeft hij meneer Sleutelbeen een gezicht. Nou ja een doodshoofd. Zijn stijl is origineel, met een beetje een macabere en duistere sfeer. De grote witte ogen en dat duistere doen mij een beetje denken aan het werk van Tim Burton en dat bedoel ik zeker als compliment!
We belanden in het leventje van Ben. Ben is een jongetje dat nogal op zichzelf is. Hij heeft eigenlijk ook geen vrienden. Hij weet zelf niet echt waarom. Hij denkt dat elk jaar verhuizen naar een andere plek daar wel mee te maken kan hebben. Ben heeft geen echte vrienden, maar wel een fantasievriendje: ‘de Wauw’. De Wauw is lief, grappig en schattig en als Ben zijn grootste wens is uitgekomen en zijn fantasievriendje echt geworden is, kan hij zijn plezier niet op. Niet iedereen is blij met zijn fantasievriendje. Zijn ouders, vooral zijn vader, vinden het maar niks. En ook meneer Sleutelbeen wil dat er ingegrepen gaat worden.
Meneer Sleutelbeen is de sleutelbewaarder van alle werelden. Dus ook van de wereld waar fantasievriendjes vandaan komen. Hij vertrouwt het niet. Hij denkt dat fantasievrienden gevaarlijk zijn en de Wauw in het bijzonder. Hij wil de Wauw wegsturen naar de wereld van Vergetelheid. Ben gaat er uiteraard alles aan doen om meneer Sleutelbeen te stoppen. Dit wordt een groot avontuur waarbij hij nog meer fantasiefiguren tegenkomt die niet allemaal zo vriendelijk zijn als de Wauw.
Ik hou van boeken met een beetje zwarte humor, griezelige stukjes en bijzondere wezens. De titel en de cover van dit boek trokken mij meteen aan. Bij het openslaan van het boek stelt meneer Sleutelbeen zich voor als fantasiefiguur, een OF, ondenkbeeldige fantasievriend. Dat is een fantasievriend die echt is geworden. Meneer Sleutelbeen, je raadt het al, heeft al heel veel meegemaakt en neemt ons mee in die belevenissen en deze hier gaat over Ben.
Wat een bijzonder idee. Een fantasievriend die echt wordt. Dat zou wel heel apart zijn. En uiteraard kan dat niet altijd goed gaan. Dit levert enge en spannende stukjes op maar gelukkig niet al te eng zodat het prima aan blijft sluiten bij de leeftijd vanaf zeven jaar. Dit alles met super coole illustraties die het duistere sfeertje mooi meepakken.
De lay-out is prima: prettige leesletter en bladverdeling. Ook leuk dat de hoofdstukken een titel en ondertitel hebben en op een voorblad bij aanvang van het hoofdstuk staan. Verder is het duidelijk te herkennen wanneer meneer Sleutelbeen aan het woord is. Dan is de achtergrond pagina namelijk zwart met witte letters. Hierdoor weet je precies waar je in het verhaal zit.
In Engeland is recent het vierde (!) deel verschenen. Hopelijk gaan nu veel lezers kennis maken in Nederland/ België met het eerste deel zodat de anderen snel kunnen volgen. Want persoonlijk zou ik graag meer avonturen van dit meesterlijke karakter willen ontdekken. Als je houdt van de boeken van Roald Dahl of David Walliams is dit zeker een aanrader!