web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny – Kinderboekenrecensie 4,5**** voor Pages & Co, Matilda en de boekdwalers van Anna James

Anna James is schrijver en journalist. Ze was bibliothecaris op een school voordat ze als boekennieuws-redacteur ging werken. Ze schrijft voor diverse kranten en tijdschriften en is voorzitter van diverse evenementen in boekhandels en op literaire festivals in Engeland. Dat boeken door haar hele leven verweven zitten is ook wel te merken in dit bijzondere kinderboek.

Pages & Co is een boekwinkel, een bijzondere boekwinkel van de grootouders van Matilda. Matilda haar moeder is verdwenen en sinds dat is gebeurd trekt zij zich graag terug in de vele verhalen die te vinden zijn in de boeken uit de winkel. Klassiekers als onder andere “Alice in Wonderland” en “Anne van het Groene Huis” bevatten haar favoriete personages en ze zou niets liever dan met hun op pad te gaan. Als dan ook echt deze personages verschijnen in de winkel lijken de verhalen levensecht te worden. Matilda komt er achter dat ze ook mee kan verdwijnen in de werelden uit de boeken. Dit noemen ze boekdwalen. Een gave voor slechts een paar mensen om te kunnen doen. Matilda hoopt door deze ontdekking het mysterie van de verdwijning van haar moeder op te kunnen lossen maar het boekdwalen is uiteraard niet zonder gevaar.

Wat een mooi gegeven voor een verhaal. Vooral de boeknerds onder ons kunnen alleen maar dromen van zulke boekwinkels waar de kasten uitpuilen en van alles is te vinden. En laten we het dan nog maar niet hebben over het boekdwalen zelf hebben. Iedereen heeft wel een favoriet boek om in te willen verdwalen. Origineel en leuk gevonden. De illustraties fladderen door het boek waar ze af en toe klein en subtiel op een pagina landen. Leuke aanvulling op de bladzijden.

Het verhaal zelf is prettig geschreven en voor degene die bekend zijn met de klassieke jeugdboeken zullen het een feestje van herkenning zijn maar mocht je deze niet kennen is dat geen gemis. Je wordt er eerder nieuwsgierig naar zodat je ze misschien daarna wel zou willen gaan lezen. Achter in het boek komen de zevental titels nog even langs mocht je ze later nog eens op willen zoeken of willen lezen.

De hoofdstukken zijn slechts een paar pagina’s lang en de woordkeuze passen goed bij de doelgroep. ( 10- 12 jaar). Af en toe vond ik wel dat de auteur een beetje bleef hangen bij een bepaald stukje waardoor het verhaal wat stokte of wat lastig lezen is voor de wat jongere lezers. Maar over het algemeen is het een heerlijk boek om heerlijk in te verdwalen.

Gelukkig is het verhaal na deze ruim 370 bladzijden nog niet verteld en is inmiddels een volgend deel al verschenen.

Boekgegevens:

Titel Pages & Co, Matilda en de boekdwalers

Auteur Anna James

Illustraties Paola Escobar

Vertaling Sandra C. Hessels

Uitgeverij Veltman Uitgevers

Isbn 9789048317219

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress