web analytics
Niet gecategoriseerd

Conny – Kinderboekenrecensie 5***** gouden sterren voor Kan dr. Proktor Kerstmis Redden van Jo Nesbø

Kan dr. Proktor Kerstmis Redden
Author:
Publisher:
Illustrator: Georgien Overwater

Jo Nesbø is de meest succesvolle thrillerschrijver van Noorwegen. Zijn boeken worden in  meer dan twintig talen uitgegeven en hij won al diverse prijzen voor zijn romans. Gelukkig is hij naast thrillers ook boeken gaan schrijven voor kinderen. Er waren bij Lemniscaat al vier avonturenverhalen over dr. Proktor  verschenen waarbij hij  de wereld redt (misschien), de grote goudroof oplost en een teletijdtobbe en schetenpoeder ontdekt. Verhalen vol actie en flink wat humor waar hij gezamenlijk met de piepkleine jongen Bulle en zijn lieve vriendinnetje Lise bij elk probleem een oplossing tracht te vinden.  Even dacht ik dat er geen nieuw avontuur meer zou komen maar na een tijdje  is daar een nieuwe dr. Proktor. Hij heeft nu wel een heel speciale opdracht en wel het redden van Kerstmis.

Naast Bulle, Lise  en uiteraard Dr. Proktor zelf, komen er meer oude bekende uit voorgaande boeken langs. Zo ook de verschrikkelijke zakenman Thrane die de koning weet te overtuigen dat hij de rechten van Kerstmis aan hem moest verkopen zodat hij kon beslissen dat iedereen die kerst wil vieren eerst meer dan tienduizend kronen aan cadeautjes in zijn winkels moest kopen. Zo werden ze kerstlid en konden ze hun gang gaan. Als je dit niet zou doen stuurt hij de kerstpolitie op je af met alle gevolgen van dien. Tienduizend kronen is een hoop geld (iets meer dan duizend euro) en niet iedereen heeft dat dus het zou betekenen dat heel veel kinderen geen kerst meer vieren. Dr. Proktor gaat op zoek naar de echte kerstman samen met Lise en Bulle. Ook moet er een slee komen, vliegende rendieren en cadeautjes en moeten ze het met behulp doen van schetenpoeder, en een portie geluk. Ondertussen tikt de klok door en is het bijna Kerstmis.

Allereerst is het fijn dat de uitgeverij het boek heeft uitgegeven op dezelfde manier als de voorgaande boeken. Hard kaft, zelfde hoogte en zelfde illustrator. Dit is Georgien Overwater. Ze studeerde aan de kunstacademie in Arnhem en heeft al veel kinderboeken van illustraties voorzien. Ze heeft een heel eigen stijl en die leent zich prima voor dit boek. Soms paginagroot en soms als kleine tekening tussen de tekst zijn ze een leuke en grappige aanvulling bij het verhaal.

Vanaf de eerste bladzijde voelt het weer vertrouwd als je in het huisje van dr. Proktor belandt. Als je hier nog nooit bent geweest is dat niet erg want de verhalen zijn zelfstandig te lezen. De karakters worden meteen even voorgesteld en je kunt gelijk verder met het verhaal. Een verhaal wat zeer vlot leest en door de grappige (en soms wat dubbelzinnige ) opmerkingen ook leuk voor de wat oudere lezers. Uiteraard met  aparte personages en uitvergrote karaktereigenschappen waardoor ze nog meer vreemd of grappig worden.

Hoewel dr. Proktor voor een oplossing moet zorgen zou hij niks zijn zonder de samenwerking met zijn vrienden en is voor mij Bulle de echte held.

Een avontuur vol actie waardoor je blijft lezen omdat je gewoon  de afloop wilt weten. Want wie wil nu niet weten of Kerstmis gered kan worden?

Boekgegevens :

Titel                      Kan dr. Proktor Kerstmis redden?

Auteur                  Jo Nesbø

Vertaling               Femke Muller

Illustraties             Georgien Overwater

Uitgeverij              Lemniscaat

Isbn                      9789047709961

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress