web analytics
recensie YA recensiegrid

Conny – Kinderboekenrecensie 5 Gouden ***** voor Adem/Oase van Nico de Braeckeleer

Adem/ Oase
Categorieën: ,
Series:
Publisher:

Oase is het vierde en afsluitende deel van de serie “ adem” die je echt in één adem uit leest.

Het is geschreven door Nico de Braeckeleer (1974). Deze auteur schrijft scenario’s voor film en televisie, onder andere voor het bekende Studio 100.  In 2002 verscheen  zijn debuut het jeugdboek ‘ de ring van Jupiter’ en er zullen meer dan zestig boeken volgen in verschillende genres en leeftijden. En gelukkig is hij nog lang niet uitgeschreven want het is een feestje om zijn verhalen te mogen lezen. Hij schrijft voor kleuters tot volwassenen en deze apocalyptische jeugdboekenserie zullen ook zeker door een groot publiek, ook volwassenen, gewaardeerd worden. Het gaat over klimaatverandering, natuurrampen en overleven. Maar ook over vriendschap, liefde en vertrouwen.

Het is , zoals gezegd, een vierdelige serie, waarvan dit de afsluiter is. Je doet er goed aan de serie op volgorde te lezen zodat je kennis maakt met de personages die tijdens de verhalen (op-) groeien, volwassen worden en diepgang krijgen. Je leert ze beter kennen en begrijpen waarom ze doen wat ze doen. De serie is een echt geheel en ook de vormgeving is heel mooi. De covers passen heel goed bij elkaar en het zijn mooi gebonden boeken.

In het eerste deel “tsunami” maken we kennis met een wereld in 2165. Door de klimaatverandering zijn er zware natuurrampen geweest en sommige mensen zwerven rond en andere leven in bewaakte vestingen en allen proberen te overleven. Skye is vijftien en woont in zo’n vesting. Als deze wordt aangevallen door een gevaarlijke bende worden de volwassenen afgeslacht en Skye met de andere kinderen ontvoerd en meegenomen naar de vestiging van deze bende. De veertienjarige Jazz woont samen met zijn zieke moeder. Als zij overlijdt laat ze hem op haar sterfbed beloven om naar Civitas te gaan. Een Utopia dat hij echt wilt vinden. De wegen van Skye en Jazz kruisen elkaar en ze gaan samen op stap. River en  Colin sluiten zich ook bij hen aan. Een reis niet zonder gevaren. De personage staan op scherp, het tempo is hoog en als lezer blijf je geboeid lezen.

In de volgende delen ‘’ ijs’’ en ‘’ vuurstorm’’ gaat het verhaal  ( na een zeer korte terugblik) precies van start waar het voorgaande deel eindigde. ( En ze eindigen met een behoorlijke cliffhanger).   De reis naar Civitas gaat verder met de nodige (natuur-) rampen en vijanden. Het is overleven in het kwadraat.

Dat is met dit laatste deel niet anders. In ‘oase’ bereiken ze eindelijk Civitas. Iets wat ze eigenlijk niet durfde te dromen.  Het is een stad in het midden van de woestijn, overkoepeld zodat men daar kan overleven. Het lijkt echt het beloofde land maar al snel slaat de twijfel toe. Ze moeten allerlei testen ondergaan en niet alle bewoners durven uit te komen voor hun mening. ‘big brother is watching you’ is hier zeker het geval en het lijkt of de leider van de stad wel heel veel interesse heeft in Jazz.  River verdwijnt en laat een boodschap achter dat ze niet kan aarden in Civitas. Dit zet Skye aan het denken en ze gaat naar haar op zoek.

Net als in de voorgaande delen ligt het tempo lekker hoog. Dit in combinatie met de korte hoofdstukken en toegankelijk taalgebruik maakt het dat je door het boek heen vliegt.

Ligt het accent in de eerdere delen meer op actie is er in het laatste deel wat meer ruimte voor filosofie, vraagstukken die ieder personage voor zich hebben en trachten te beantwoorden. Neemt niet weg dat ook hier de nodige actie zit met een flinke (goed opgebouwde) spanningsboog dat maakt dat het boek uit moet.

Ik keek behoorlijk uit naar het slot van deze serie. Toen ik het in mijn handen had wist ik het weg te leggen om eerst de vorige drie delen te herlezen.  Dit was geen noodzaak omdat je zo weer in het verhaal zit maar ik vond het zelf wel prettig omdat ik eigenlijk nog geen afscheid wilde nemen van deze serie. Bovendien lag de lat met elk deel hoger en was er altijd een kans om teleurgesteld te raken bij een nieuw deel.

Niks is minder waar. De opbouw van de serie is goed gedaan. Het einde is prima en een mooie afronding van een mooie serie die ik iedereen kan aanraden !

Nico de Braeckeleer is een prima verteller en weet de lezer geboeid te houden tot de laatste punt.

Boekgegevens : 

Titel                            Oase

Auteur                        Nico de Braeckeleer

Uitgeverij                    Bakermat

Isbn                            9789059246867

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress