web analytics
informatief recensiegrid recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 5 gouden ***** voor Billie en zijn genen van Stefan Boonen

Billie en zijn genen
Illustrator: Melvin
Published: april 2021
Er was eens een moeder. En er was eens een vader. Op een zaterdag – de zon scheen, het waaide – gingen ze naar De Winkel. Om er een kind te kopen. Deze kant uit, zei de verkoper. Ze liepen naar een grote hal. Allemaal rekken. En in die rekken allemaal potjes, potjes met spul in allerlei kleuren. Allemaal genen, zei de verkoper. Dit boek gaat over Billie en over genen. Genen zijn héél kleine…

Stefan Boonen heeft naast zijn diploma houtbewerking en studie orthopedagogie een tijd gewerkt in de jeugdzorg. Inmiddels heeft hij meer dan 100 boeken op zijn naam staan. Hij ontving meerdere prijzen voor zijn werk, waaronder die van de Kinderjury. Hij schrijft het liefst optelverhalen: dat zijn verhalen die grappig én spannend én ontroerend én een beetje raar zijn. Melvin, pseudoniem voor Wout Schildermans, levert beeldmateriaal voor magazines en animaties en is kinderboekenillustrator. Hij heeft een eigen herkenbare tekenstijl die er uit springt. De samenwerking tussen beiden heren leverde al eerder een aantal grahpic novels voor kinderen op, waaronder: Hier waakt oma, Mammoet en Kamp Bravo. Deze laatste besprak ik al eerder voor Kinderboeken & YA. Na het lezen van dat boek was ik meteen heel enthousiast over de tekenstijl en de grappige teksten die met grote humor toch problemen als bijvoorbeeld faalangst bespreekbaar maakten. Een perfecte combinatie van verhaal en illustraties met een pakkend thema en goed passend bij de doelgroep.

Gelukkig zetten de heren de samenwerking voort en heb ik nu weer een bijzonder origineel boek voor mijn neus. Ditmaal maken we kennis met Billie en zijn genen. Zoals op de cover staat een geniaal boek 😉 een boek over de genen, wat het zijn (heel kleine deeltjes van je lichaam), hoe je er aan komt (je krijgt ze van je vader en je moeder) en wat ze doen en veroorzaken in je lichaam.

Vertellen over je genen, je DNA, kan heel wetenschappelijk en saai worden. Maar op de manier waarop deze heren je uitleggen hoe het werkt, in 14 grappige hoofdstukken met daarna een samenvatting verpakt in acht weetjes, is het gewoon leuk en interessant om te lezen. Als afsluiter is er nog een nawoord door twee echte wetenschappers en een bronvermelding. Want je kunt zo’n boek natuurlijk niet maken zonder eerst goed onderzoek te doen. En dat hebben de heren zeker gedaan.

Met een grappige vertelstijl met duidelijke voorbeelden en treffende maar zeker ook grappige illustraties komt zo goed als alles over je genen aan bod. Waarvan ze zijn gemaakt, wat ze doen, dat het erfelijk is en dat iedereen ze heeft (niet alleen mensen). Over chromosomen en onderzoek. Wist je bijvoorbeeld dat alle mensen voor 99,9 procent dezelfde genen hebben? Ik niet! Zo heb ik ook weer wat geleerd 🙂

Een origineel, leerzaam, maar vooral leuk boek wat super laagdrempelig is waardoor je niet eens door hebt dat je wat leert omdat je denkt dat je gewoon een leuk boek aan het lezen bent. Op deze manier wordt leren zo leuk dat je zou willen dat Stefan Boonen en Melvin al je schoolboeken gaan maken. Ik wil je niet afschrikken hoor dit is geen schoolboek al zou het wel bij elke school bij de biologieles gebruikt kunnen worden! Dit is gewoon een heel leuk boek dat iedereen zou moeten lezen!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress