web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny – Kinderboekenrecensie 5 gouden ***** voor De boeken van Terra Fabula: de verborgen sleutel van Peter deWillis

De boeken van Terra Fabula: de verborgen sleutel
Genre:
Publisher:
Published: april 2020
Met de wederopstanding van de Maleficiërs zijn de Zwarte Kunsten teruggekeerd. De duistere Magiërs winnen aan kracht. Tijdens een bezoek aan Londen krijgen William en Martha onverwacht een mysterieuze kaart in handen. Als ze ontdekken dat de Maleficiërs er jacht op maken, is hun leven in gevaar. Ze raken verwikkeld in een strijd om een oud en machtig wapen. Het avontuur voert hen naar historische plaatsen die zijn verbonden met geheimen. Gedurende hun zoektocht worden…
5.0Overall Score

De boeken van Terra Fabula: de verborgen sleutel

Peter deWillis is het pseudoniem voor Peter van Roermund. Naast theatermaken, theaterdocent en verhalenverteller is hij ook auteur. Griezelen met de avonturen in Griezel & Co ( inmiddels twee ...

 • Originaliteit
  5.0
 • Schrijfstijl
  5.0
 • Vaart
  5.0
 • Actie
  5.0
 • Personages
  5.0

Peter deWillis is het pseudoniem voor Peter van Roermund. Naast theatermaken, theaterdocent en verhalenverteller is hij ook auteur. Griezelen met de avonturen in Griezel & Co ( inmiddels twee delen) en wegvliegen naar de fabulatastische wereld in Terra Fabula ( deel vijf alweer). Als je houdt van fantasie verhalen in de geest van Harry Potter en Narnia is Terra Fabula echt iets voor jou. En als je er eenmaal in begint wil je maar doorlezen. Voor je het weet ben je verkocht ( net als ik ). Hoewel het idee eigenlijk was om een tweeluik te schrijven blijken de avonturen nog lang niet op papier gezet en gaat het verhaal verder.

Het Terra Fabula avontuur begint dus vijf boeken geleden en daar zijn wij in Londen anno 1897. De ouders van de twaalfjarige tweeling William en Martha zijn ontdekkingsreizigers en gaan op expeditie in opdracht van het Brits Museum. Op oudejaarsavond krijgen de kinderen bericht dat hun ouders zijn vermist en twee excentrieke tantes nemen de zorg voor de kinderen op zich. Al snel blijken deze dames magische krachten te bezitten en blijken William en Martha de erfgenamen van het magische koninkrijk Terra Fabula. Zo belandt je als lezer, samen met de tweeling, in een wereld vol magie, gevaren , raadsels en geheimen.

Dit is dus alweer het vijfde deel. Martha en William zijn ondertussen 22 jaar oud. Martha heeft een serieuze relatie met de satyr Kael en William, minder serieus en gek op eten, is nog single en vraagt zich af of hij dat wel zo erg moet vinden. Gedurende de verhalen groeien zij niet alleen fysiek maar ook in hun doen en laten en ook op papier worden de karakters steeds verder uitgediept en is er dus naast alle magie en fantasy genoeg ruimte voor dagelijkse perikelen. De auteur heeft daar een goede balans in gevonden.

Martha en William bezoeken na lange tijd hun ouderlijke huis in Londen. Ze zijn hier om magische attributen op te halen maar ontmoeten een onbekende man die hen een kaart geeft. Om het geheim van de kaart te ontcijferen moeten ze een flinke reis maken door Europa. Ze worden echter op de hielen gezeten door een groep slechte tovernaars, de Maleficiers, die ook hun zinnen op de kaart hebben gezet.

Het leuke is dat de fantasy trip vol zit met herkenbare bestaande plekken in Europa en er komen ook historische figuren langs. Uiteraard is hier en daar de geschiedenis wat aangepast aan het verhaal wat het vermakelijk maakt om te lezen.

Na een voorwoord van de auteur volgt er een ‘Bibliografica Personae’, of te wel en lijst van bewoners van de magische werelden. Een handige intro dan wel opfrisser. Zeker als het een tijdje terug is dat je het vorige deel ( dan wel delen) hebt gelezen heb je zo weer een introductie om in deze bijzondere wereld te tuimelen. Dan komt het eerste hoofdstuk met de titel ‘ een nieuwe geschiedenis’ en kan je niet anders dan van start willen gaan en niet meer te stoppen met lezen. Dat laatste is nog lastig want het is een dikke pil van zo’n 475 pagina’s dik. Ik heb het idee dat elk deel dikker wordt. Aan de ene kant snap ik dat wel want de personages vallen van het een in het andere avontuur en zo raak je natuurlijk niet uitgeschreven. De verhaal basis biedt immers zoveel mogelijkheden. Aan de andere kant vind ik dikke boeken niet zo fijn vast houden en soms wat afschrikken. Gelukkig is dit verhaal spannend genoeg om er niet voor terug te deinzen. Wat was het weer genieten !

Net als andere series waar de karakters ouder worden wordt het verhaal ook steeds volwassener. Het is een y.a serie waarbij de eerste delen meer toegankelijker zijn voor de jongere lezers. Als je gewoon beging bij deel één, ongeacht je leeftijd, groei je mee met het verhaal. Er zit de nodige humor in al schuwt de auteur niet om de duistere kanten van sommige karakters vorm te geven wat het een extra spannend accent geeft. Dringend advies om de serie op volgorde te lezen, op zich geen straf, om geen karakter of informatie te missen. Maar ook om met het verhaal mee te groeien.

Een verhaal vol avontuur, spanning, en magie. Een prettige en levendige vertelstijl. De personages en hun omgeving komen tot leven. Ik ben geen voorstander van boekverfilmingen maar ik hoop toch zo dat dit ooit bij deze serie gaat gebeuren! Als er een boekenserie van Nederlandse bodem het verdient om wereldwijd door te breken is deze het wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress