web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny – Kinderboekenrecensie 5 Gouden ***** voor De Veger van Jonathan Auxier

Jaren geleden wist de schrijver van dit betoverende verhaal al dat hij een boek wilde schrijven, een boek over klimmers en vegers. Zelf las hij ‘De Waterkinderen‘ van Kingsley wat gaat over een jong schoorsteenvegertje wat vast komt te zitten in een brandende schoorsteen wat hem er toe bracht meer research te doen en de basis werd voor zijn verhaal. De Canadese YA schrijver Jonathan Auxier won terecht vele prijzen met zijn boeken waaronder dit wonderschone boek, De Veger.

De Veger, het verhaal van een meisje en haar monstergaat over Nan. Een meisje dat opgroeide bij ‘de Veger’ tot hij verdween, inmiddels vijf jaar geleden. Nan had geen andere keuze om te gaan werken als schoorsteenveger bij de meedogenloze Wilkie Crudd. Wanneer Nan vast komt te zitten in een brandende schoorsteen is ze bang dat ze hier nooit meer uit zal komen. Maar dan wordt ze gered door een golem, een wezentje gemaakt van roet en as. Ze noemt hem Charlie en ze worden vrienden. Samen proberen ze uit de handen van Wilkie Crudd te blijven.

Het verhaal heeft van alles een beetje. Een beetje geschiedenis, een beetje mystiek, vriendschap, verdriet, trouw, verlies maar boven alles heeft het ontroering en de sfeer van een mooi sprookje. Hier en daar wat bitter maar over het algeheel gewoon een heel mooi en warm verhaal. Ik was er zo van onder de indruk dat ik het gewoon twee keer achter elkaar las en dat gebeurt niet vaak.

De schrijver heeft een prettige en bijzondere vertelstijl. Hij weet zoveel details te vertellen maar wel heel subtiel waardoor je als lezer alert blijft en je gewoon meer wilt weten. Ook lukt het hem om de verschrikkingen die echt gebeurde met de schoorsteenvegertjes in die tijd te verwoorden maar het geen zwaar boek te laten worden. Er zit de nodige humor in met de nodige luchtige stukken. Af en toe is het Nan zelfs gegund even weer kind te kunnen zijn. Nan en Charlie worden zo levensecht neergezet dat je niets anders kunt als lezer dan ze je in je hart te sluiten en mee te leven met hun avontuur.

De combinatie van echte geschiedenis en het sprookjesachtige maakt dit verhaal zo origineel en apart. Een boek wat in het rijtje kinderliteratuur thuishoort en het liefst in elke boekenkast.

Boekgegevens :

Titel                        De Veger

Auteur                    Jonahtan Auxier

Vertaling                Esther Ottens

Illustraties              Dadu Shin

Uitgeverij               Billy Bones

Isbn                         9789030504368

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress