web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 5 gouden ***** voor Het geheim van de Malamander van Thomas Taylor

Het geheim van de Malamander
Published: februari 2020
Herbert Citroen van het Grand Hotel Nautilus weet dat het niet gemakkelijk is om gevonden voorwerpen terug bij hun eigenaars te krijgen - zeker wanneer het gevonden voorwerp geen voorwerp is, maar een meisje, Violet. Niemand weet wat er gebeurd is met de ouders van Violet Purperwier. Heeft hun verdwijning te maken met het legendarische zeemonster, de malamander?
5.0Overall Score

Het geheim van de Malamander

Thomas Taylor is een Britse schrijver en illustrator. Hij illustreerde de eerste editie voor “ Harry Potter en de Steen der Wijzen “ waardoor hij meer bekendheid kreeg. Naast het illustreren van ...

 • Originaliteit
  5.0
 • Personages
  5.0
 • Vaart
  5.0
 • Actie
  5.0
 • Schrijfstijl
  5.0

Thomas Taylor is een Britse schrijver en illustrator. Hij illustreerde de eerste editie voor “ Harry Potter en de Steen der Wijzen “ waardoor hij meer bekendheid kreeg. Naast het illustreren van kinderboeken schreef hij ook enkele prentenboeken en kinderromans.

het geheim van de Malamander” brengt ons naar het badplaatsje Owee aan Zee. Daar staat het Grand Hotel Nautilus van lady Kraken. Herbert Citroen werkt in het Grand Hotel Nautilus als gevonden-voorwerper. De naam zegt het al. Hij moet de gevonden voorwerpen aan hun rechtmatige eigenaar zien terug te geven. De hotelmanager Mollusk vindt dit totale onzin en houdt Herbert in de gaten zodat bij een misstap hij een reden heeft hem te ontslaan.

Het valt voor Herbert niet altijd mee de eigenaar van iets terug te vinden dus er staat ook het nodige te verstoffen bij zijn loket. Nog lastiger is het als er een twaalfjarig meisje bij hem binnen komt. Violet Purperwier is verloren door haar ouders toen ze nog maar een baby was. Jaren terug waren haar ouders in het hotel en zijn mysterieus verdwenen. Niemand weet wat er precies gebeurd is en al snel komt het verhaal over het legendarische zeemonster, de Malamander. En daarmee de vraag of dit met de verdwijning te maken heeft. Herbert en Violet gaan op onderzoek uit want als gevonden-voorwerper wil je toch dat zelfs een meisje ‘teruggegeven ’wordt.

Wat mij meteen aantrok was de cover van dit boek. Er is zoveel op te zien. Twee kinderen op de top van een oud gebouw. Een verdachte man in het zolderraam en iets daaronder een personage met een boze uitdrukking en een harpoen. Dit alles met de titel ‘het geheim van de Malamander’ maakt voldoende nieuwsgierig om het boek te gaan lezen. Wat trouwens een mooie harde kaft heeft, een plattegrond van het stadje aan de binnenzijde van de kaft en kleine illustraties door het boek heen. De hoofdstukken zijn kort en het heeft een prettige leesletter.

De verteltoon is pakkend. De lezer wordt in het begin persoonlijk aangesproken wat mij altijd wel aanspreekt. Korte en niet te moeilijke woorden passen goed bij lezers vanaf negen jaar en het boek leent zich ook prima om voor te lezen.

Het is een spannend, bijna magisch avontuur waar Herbert en Violet in terecht komen. Tijdens dit avontuur ontmoeten ze ook de nodige personages, waarvan sommige ook uitermate verdacht lijken en brengt hun zoektocht ze op vreemde locaties zoals het plaatselijke museum (met zeer vreemde voorwerpen) en de leesapotheek. Door de mooie vertelstijl komt het verhaal bijna tot leven, je ziet alles voor je maar er is ruimte genoeg dit aan te vullen met je eigen fantasie.

Je blijft lezen tot je bij de ontknoping komt… terwijl je ook eigenlijk ook weer niet wilt dat het verhaal is afgelopen. Gelukkig komt er een tweede avontuur van Herbert en Violet : “Het geheim van de Gargantis”, in het voorjaar van 2021.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress