web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny – Kinderboekenrecensie 5 Gouden ***** voor Het Mysterieuze Horlog van Walker en Dawn van Davide Morosinotto

Soms is een boek gewoon al een feestje om te zien en door te bladeren. Dit boek is daar één van!  De mooie cover doet ouderwets aan en geeft gelijk de sfeer weer van de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. In gedachten had  ik de sfeer van het avontuur van  Huckleberry Finn  in mijn hoofd en na het lezen bleek dit niet zo gek te zijn.

Het speelt zich namelijk ook af in het oude Amerika rond 1900Aan het begin van het verhaal is dan ook een waarschuwing geplaatst dat je het verhaal in die tijd moet plaatsen. Een periode waarin kinderen op zeer jonge leeftijd al rookten , alcohol dronken en er anders werd gedacht over zwarte mensen en de positie van meisjes in de maatschappij. Heel anders dan vandaag de dag. De kinderen hadden toen totaal geen kans om kind te zijn en moesten op jonge leeftijd al werken en ‘volwassen zijn’.

Ook door het boek heen zijn er illustraties in dezelfde stijl als de cover : plattegronden, krantenknipsels en pagina’s uit de catalogus van Walker & Dawn. Waardoor je het gehele verhaal lang in de sfeer van toen in blijft ademen. De hoofdstukken hebben passende titels en het verhaal is verdeeld in vier stukken. Elk stuk is uit het perspectief van  een van de vier hoofdrolspelers. Vier kinderen die een avontuurlijke reis gaan maken.

Deze vier kinderen zijn heel verschillend maar echte  vrienden: Te Trois, Eddie, Petit en Julie.  Zij vinden, als ze aan het vissen zijn, een blik met daarin drie dollar. Voor die tijd een enorm bedrag. Ze besluiten iets te bestellen uit de catalogus van ‘ Walker & Dawn’ . Dit is een postorderbedrijf wat in die tijd floreerde en uniek was in zijn concept. Ze kiezen ervoor een revolver te bestellen maar ontvangen een kapot horloge. Ze zijn zwaar teleurgesteld maar als een vertegenwoordiger van het bedrijf langs komt om te vragen wat ze hebben ontvangen begint het mysterie rond het horloge. Ze besluiten naar Chicago te reizen om er achter te komen wat er met het horloge aan de hand is en bovendien willen ze hun geld terug. Wat volgt is een heel avontuurlijke reis want van naar de andere kant van een land te reizen zonder genoeg geld of ander goed is zeker voor vier jonge kinderen een hele onderneming.

De auteur heeft een heerlijke vertelstijl. De tijd wordt goed weergegeven en ik denk dat de auteur zijn research goed gedaan heeft. Met oog voor detail maar niet al te verhalend. Het is vlot zonder moeilijk taalgebruik en boeiend van het begin tot het einde. Hoewel het voor tienplus is denk ik dat het een heel groot lezerspubliek kan verblijden. Ik vond het in ieder geval een feestje om te lezen !

Boekgegevens :

Titel              Het mysterieuze horloge van Walker&Dawn

Auteur          Davide Morosinotto

Vertaling      Manon Smits & Pieter van der Drift

Uitgeverij     Fantoom

Isbn             9789059246003

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress