web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny – Kinderboekenrecensie 5 Gouden ***** voor Leugenaar Leugenaar van Herman van Wijdeven

Herman van Wijdeven is toneelschrijver en –acteur. In 2013 debuteerde hij als jeugdboekenschrijver.

‘Leugenaar, leugenaar’ gaat over de boze Charlie. Als zij op de ochtend van haar dertiende verjaardag de keuken in loopt, blijkt haar vader weg te zijn. Zomaar, zonder afscheid. Leuk verjaardagscadeautje, denkt ze. Haar moeder praat er niet over en ook haar oma, waar ze voor schooltijd vaak binnen loopt, laat zich er ook niet echt over uit. Charlie is boos, niet alleen op haar vader en moeder maar ook op haar beste vriendin Liv, die blijkbaar alleen over andere dingen kan praten. Charlie kan haar gevoelens niet delen en voelt alleen maar onbegrip van anderen. Kat uit haar klas zit haar te pesten en te treiteren en ze weet zich geen houding te geven. Charlie schopt overal tegenaan, maakt mensen boos en verdrietig. Als er brand wordt gesticht op school maakt Charlie een beslissing die grote gevolgen zal hebben voor haar en de mensen om haar heen. Kan en wil ze wat ze heeft gedaan nog terug draaien, is dan de grote vraag die er speelt.

Het verhaal wordt vanuit Charlie aan de lezer vertelt. Niet alleen wat er aan het gebeuren is maar ook wat Charlie denkt en voelt. Hierdoor raak je als lezer betrokken bij haar en voel je met haar mee. Charlie ontdekt dat iedereen wel een geheim heeft of een leugen vertelt. Ze komt er achter dat er veel soorten en maten leugens zijn. Leugens om bestwil en verzwijgen of niet vertellen is dat ook liegen?  De ene vraag roept de ander op en dat valt niet mee als je al zo in de war bent. Tel daar een pestkop bij op die je leven zuur probeert te maken en er is niet veel voor nodig om ook een leugen te vertellen.

Als lezer leef je enorm met Charlie mee en probeer je net zo hard als zijzelf te ontdekken wat er nu precies gebeurd is en door wie die bijvoorbeeld de brand is gesticht. Je wordt in het verhaal meegetrokken en je wilt niets liever dan doorlezen.

Het verhaal is in korte hoofdstukken geschreven en in een prettige grote letter. De titels van de hoofdstukken zijn zinnen uit de tekst en het is mooi hoe de schrijver de essentie van dat hoofdstuk er zo uitpak en als titel gebruikt. Sowieso vind ik het mooi dat hij in eenvoudige bewoordingen en zinnen zoveel kan vertellen.

De knalgele cover met in de afbeelding van het persoon een boos vlammend figuurtje dekt de lading en geeft de strijd van binnen van Charlie goed weer. Een cover die er qua kleur en illustratie zeker uitspringt. Het taalgebruik is mooi en goed te volgen voor de doelgroep. Kortom ik heb genoten van dit boek en ik hoop dat veel lezers dit boek zullen ontdekken want het is het dubbel en dwars waard.

Boekgegevens :

Titel          leugenaar leugenaar

Auteur      Herman van de Wijdeven

Uitgeverij  Querido

Isbn           9789045124087

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress