web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 5 Gouden ***** voor Meneer Victors vreselijke vertellingen van Pieter Feller & Tiny Fischer

Meneer Victors vreselijke vertellingen
Illustrator: Mariella van de Beek

Zowel Pieter Feller en Tiny Fisscher hebben menig boek al op hun naam staan. Vele heb ik daar al van mogen lezen en ik vind het knap dat beide auteurs zoveel verschillende verhalen kunnen schrijven voor zoveel verschillende leeftijdsgroepen.

Enkele jaren terug zijn ze hun krachten gaan bundelen en hebben ze samen ook zeer uiteenlopende verhalen geschreven. Onder andere de voetbalavonturen van een meidenteam maar ook het historische jeugdboek Clara waarvan het tweede deel net is uitgekomen. Vorig jaar verscheen echter het boek “ de vreselijke vertellingen van meneer Victor”vol  heerlijke griezelverhalen om bij weg te kruipen. Een boek wat nog wel even in het zonnetje mag worden gezet. ( of in een volle maan om in griezelsfeer te blijven).

Het boek begint als Fabian zich zit te vervelen in de herfstvakantie. Zijn vader is voor zijn werk in Amerika en hij is alleen thuis met zijn stiefmoeder. Hij kan het niet goed met haar vinden, ze is in alles zo anders dan zijn moeder en dan is ze ook nog dingen in het huis aan het veranderen. Zijn moeder was kinderboekenschrijfster en vertelde elke avond wel een verhaal en dat mist hij enorm. Zijn vrienden zijn ook nog eens de stad uit dus hij loopt met zijn ziel onder zijn arm door de stad. Dan valt zijn oog op een rommelwinkeltje waarvan de eigenaar meneer Victor is. Ze raken aan de praat en meneer Victor blijkt een geweldige verteller te zijn en weet de meest vreselijke, griezelige en bizarre verhalen. Elke dag gaat Fabian langs voor een nieuw verhaal.

Wat een heerlijke griezelig boek. Door meneer Victor zijn verhalen te laten delen met Fabian is het mogelijk om een heel grote verscheidenheid van korte verhaaltjes langs te laten komen. De korte verhalen zijn goed van opbouw, heel spannend en hebben een net zo bizar einde als het verhaal zelf. Ik vind het altijd knap dat een schrijver een kort verhaal kan vertellen wat klopt. Het lijkt mij best moeilijk om in een aantal bladzijdes een goede opbouw en einde te verzinnen. Daar zijn Feller& Fisscher zeker in gelukt.

Tussen de verhalen door krijgen we ook wat meer te weten over meneer Victor, hij blijkt biseksueel te zijn, voor volwassenen vaak een beladen onderwerp maar zoals het hier wordt uitgelegd neem je het gewoon aan en is er niks beladen aan. Ook weet meneer Victor door de gesprekken met Fabian hem wat meer te sturen in de relatie met zijn stiefmoeder die een stuk beter lijkt te worden. Hoewel het griezelen voorop staat is er ook ruimte voor emoties en relaties in het gewone leven en dat is mooi tussen de verhalen door verweven.

Als Roald Dahl fan vond ik het verhaal over de tovervinger stiekem het leukst.  Nu staat Roald Dahl als het om dit soort bizarre verhalen staat op een hoog voetstuk maar Feller& Fisscher zouden best in zijn voetsporen kunnen treden.

Boekgegevens :

Titel           Meneer Victors vreselijke vertellingen

Auteur       Pieter Feller & Tiny Fischer

Illustraties  Mariella van de Beek

Uitgeverij   Veltman

Isbn           9789048316199

Leeftijd      9+

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress