web analytics
non fictie recensiegrid

Conny – Kinderboekenrecensie 5 gouden***** voor Noord van Marieke ten Berge en Jesse Goossens

Noord
Categorieën: ,
Genre:
Illustrator: Marieke ten Berge
Published: februari 2021
Ontmoet de meest bijzondere dieren van het hoge Noorden Marieke ten Berge is gefascineerd door het Noorden. In de kou lijkt haar bloed te bruisen. De prachtigste tekeningen komen voort uit de wandelingen die zij door die ijzige streken maakt. De dieren die ze op haar tochten zag, inspireerden haar tot de linosneden die dit schitterende platenboek rijk is. Jesse Goossens laat de dieren vertellen wie zij zijn. Zo ontmoet de lezer de ijdele kuifalk…

Soms zie je een boek voorbij komen en dan wil je dat meteen doorbladeren, lezen en van genieten. Toen ik de eerste illustraties van dit bijzonder mooie boek zag, had ik dat gevoel meteen. Ik hoop dat jullie ook heel veel plezier zullen beleven aan dit boek. Als je houdt van dierenboeken en met name over dieren die in het Noorden leven zal dat zeker gaan lukken!


Marieke ten Berge is ontwerper en illustrator. De natuur is haar belangrijkste inspiratiebron en ze is gefascineerd door het Noorden. Ze gaat daar graag wandelen en de dieren die ze tegen kwam op haar pad legde ze vast in linosneden die je terug vindt in dit mooie boek.

De teksten bij de schitterende illustraties zijn van de hand van Jesse Goossens. Zij is schrijfster, vertaalster en uitgever.

Er komen 35 dieren langs: van het rendier tot de potvis, maar ook dieren waarvan ik niet wist dat die bestonden of daar woonden. Denk aan een Noordelijke butskop, een Euraziatische lynx of een drieteenmeeuw.

Per dier is er een paginagrootte afbeelding en aan de andere zijde in een aparte kolom de specifieke gegevens ( soort dier, gewicht, waar ie voorkomt, lengte, gewicht, leeftijd, aantal en beschermstatus ). Vervolgens een mooi verhaal dat op een bijzondere manier is geschreven (in de ik-vorm) over het leven van dit dier. Het dier vertelt je als ware zelf zijn verhaal. Een originele insteek die prima past bij dit originele en mooie boek.

Verder is er gekozen voor vrij primaire kleuren die heel warm aandoen. Terwijl je leest over dieren in een omgeving van sneeuw en ijs is dat mooi meegenomen.

Het is een boek dat blijft verwonderen. Naast de dierenweetjes is het gewoon blijvend genieten van de illustraties. Het blijft uitnodigen tot doorbladeren.

Wat mij betreft een boek met een gouden randje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress