web analytics
recensie prentenboek recensiegrid

Conny – Kinderboekenrecensie 5 gouden ***** voor Stork van Koos Meinderts

Stork
Illustrator: Annette Fienieg
Published: juni 2021
Negen maanden na de Grote Ramp, waarbij iedereen verplicht binnen moest blijven, kon Ooievaarscentrale Eiber & Co het werk niet aan. Stork, een gepensioneerde ooievaar, wordt gevraagd een handje te helpen. Helaas is zijn geheugen ook met pensioen en vergeet hij bij wie hij de baby af moet leveren. Op goed geluk gaat hij op zoek, maar waar hij ook aanklopt, niemand heeft een kind besteld. Wat nu?

Koos Meinderts schrijft liederen, theaterteksten en boeken. Veel boeken. Hij heeft al meer dan vijftig titels op zijn naam staan voor zowel volwassenen als voor de jeugd. Hij weet als geen ander woorden in eenvoudig lijkende zinnen te zetten maar op zo’n mooie treffende manier waardoor je als lezer vaak wordt aangezet om nog even door te denken. Annette Fienieg is beeldend kunstenaar en illustrator. Ze heeft al meer dan tachtig kinderboeken geïllustreerd. Ze heeft een herkenbare tekenstijl met zachte kleuren en weet op een mooie manier de emoties in de blikken van de personages in dit boek te vangen. De illustraties en tekst vullen elkaar bijzonder goed aan. Sowieso spreken de (prentenboek-) verhalen van Koos Meinderts mij zeer aan. De prentenboeken die ik tot nu toe mocht lezen vind ik stuk voor stuk tijdloos en een juweeltje voor op je boekenplank. Stork is ook weer zo’n boek.

Er was eens een Grote Ramp, mensen moesten binnen blijven en het kon dan ook niet anders dat negen maanden na de ramp de Ooivaarscentrale EIBER & CO het werk niet aan kon. Overal moesten kindjes worden bezorgd. Stork, een gepensioneerde ooievaar, besluit ook een handje te helpen maar zijn geheugen laat hem in de steek. Hij gaat met zijn kindje, een lief meisje, van gezin naar gezin om te vragen wie er een kindje heeft besteld. Natuurlijk ga ik niet verklappen of én waar het meisje terecht komt, daarvoor moet jezelf dit leuke boek maar lezen.

Met een knipoog naar de lockdown van vorig jaar is er een enorm karwei voor het kinderbezorgbedrijf. Er is werk teveel dus als de oude ooievaar Stork komt helpen is dat mooi meegenomen. De ouderdom en het geheugenverlies is wat lastig maar brengt ons, als lezer (en kijker), langs allerlei pluimage. Zoveel mensen, zoveel wensen, zoveel soorten gezinnen. Een vrouwtje dat liever poezen heeft, een echtpaar wat nog niet naar buiten durft (die denken dat de Grote Ramp er nog is), een vrekkig echtpaar wat kindertjes te duur vindt en nog veel meer. We komen van alles en iedereen tegen. Een verhaal over kinderen ‘krijgen’, adoptie, samengestelde gezinnen, complete gezinnen, nog niet bestaande gezinnen. Je krijgt een goed beeld van onze maatschappij, een smeltkroes van allerlei mensen. Dit alles op een luchtige manier beschreven met leuke woordspelingen in korte zinnen.

Een feestje om voor te lezen en door te bladeren.

 

Boekgegevens

  • Nederlands
  • Hardcover
  • 9789089673497
  • Druk: 1
  • juni 2021
  • 32 pagina’s
  • Auteur: Koos Meinderts
  • illustrator: Annette Fienieg
  • Recensent: Conny Schelvis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress