web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny – Kinderboekenrecensie 5 Gouden ***** voor Zo Vrij als een Vogel van Sandy Stark-Mcginnis

Sandy Stark-McGiinis (USA) wilde als kind boswachter of quaterback worden. Het werd echter lerares op een basisschool. Een heel andere tak van sport.

Naast les geven, schrijft ze en dit is haar jeugdboek debuut.

In dit boek is December aan het woord ( het is vanuit haar perspectief geschreven), een meisje van elf dat van pleeggezin naar pleeggezin gaat.

Ze doet alsof haar dat allemaal niet kan schelen. Ze wil zich ook niet hechten want eigenlijk is ze een vogel en als haar vleugels doorbreken, vliegt ze toch weg. Een groot litteken op haar rug is het bewijs dat daar haar vleugels zullen groeien. Ze klimt dan ook het liefst in bomen om er uit te springen in de hoop dat de vleugels eerder komen en ze kan vliegen. Als ze weer eens uit een boom springt/valt en het niet goed gaat in het pleeggezin komt ze bij Eleanor terecht. Een vrouw die wilde dieren opvangt en ook van vogels houdt. Maar ze zet ook dieren op (ook vogels) waardoor December toch haar twijfels houdt.

Twijfel of Eleanor echt om haar geeft en de grootste twijfel of ze nog wel weg wilt vliegen.

Het is  een mooie vertelling, maar wat een hoop ellende heeft December meegemaakt. Naast het chronologische verhaal krijg je af en toe een stukje van vroeger mee. December heeft namelijk een boek met de titel ‘vogelmeisje’, dat is haar dagboek en geeft meer van haar prijs. Zo kom je er al lezende achter dat het niet zo gek is dat December afstand wil houden van anderen mensen en niet snel iemand vertrouwt of toe laat in haar wereld. Maar toch, ondanks alles, sluit ze een vriendschap. Dat gaat niet zonder slag of stoot en het is wel een heel bijzondere vriendschap. Haar nieuwe vriendin heeft namelijk ook een verleden wat ze langzaam met December deelt. Hoewel voorspelbaar is dit heel passend en mooi in het verhaal verwerkt.

De auteur heeft een als onderwerp pleegzorg gekozen en de problematiek hierom heen. Hoewel het  een jeugdboek is met een fijn einde, is het af en toe een pittig verhaal (qua inhoud)  en zeker niet alleen voor (wat oudere) kinderen de moeite waard om te lezen. Ook voor volwassenen is dit een zeer waardevol boek.

Het is origineel en emotioneel. Het laat je weten dat je wel kunt wegvluchten in je fantasie maar dat je het mooier is om je te verliezen in een vriendschap.

Boekgegevens :

Titel                 zo vrij als een vogel

Auteur             Sandy Stark-McGinnis

Vertaling          Lydia Meeder

Uitgeverij         Lemniscaat

Isbn                 9789047711926

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress