web analytics
recensiegrid

Conny-KinderBoekenRecensie 5 gouden***** voor Zomervacht van Jaap Robben

no title has been provided for this book
Categorie:
Author:

Bij Kinderboeken is Jaap Robben enorm populair. We houden van zijn plasboek Plasman en piesen in onze broek van de capriolen van Suzie Ruzie. Uit nieuwsgierigheid lazen we Birk en werden omvergeblazen. Wat een mooi boek is dat. De sfeer, het verhaal en de taal: alles aan dat boek klopt. Jarenlang moesten we wachten op een tweede boek van Robben en we sprongen een gat in de lucht toen Zomervacht eindelijk in de schappen lag. Aan recensent Conny Schelvis de eer om deze roman voor Kinderboeken te lezen. Ze prikte het meteen met vijf gouden sterren pontificaal aan de KinderBoekenWallOfFame.

 

Jaap Robben (1984) debuteerde met Birk, inmiddels verschenen in tien talen. Birk werd bekroond met de Nederlandse Boekhandelsprijs, de Diorapthe Literatour Publieksprijs en de ANV Debutentantenprijs. Ook schrijft hij poëzie, verhalen en prentenboeken voor kinderen.

 

In Zomervacht maken we kennis met de dertienjarige Brian. Brian woont met zijn vader op een afgelegen terrein in een caravan. Zijn moeder heeft hen verlaten en heeft een nieuwe partner. Zijn broer Lucien is verstandelijk en fysiek beperkt en leeft in een instelling. Als deze instelling in de zomer gaat renoveren moet Lucien ergens anders worden opgevangen. De vader van de jongens denkt alleen maar aan de vergoeding die hier tegenover staat en laat Lucien naar hun caravan komen. Brian wordt zo noodgedwongen verantwoordelijk voor de dagelijkse zorg van zijn broer. Naast deze zware taak probeert Brian ook nog zijn eigen leven vorm te geven, wordt hij verliefd op een negentienjarig verstandelijk beperkt meisje en probeert hij het vertrek van zijn moeder een plaats te geven.

Wat een geweldig mooi verhaal is dit ! Het geheel is vanuit Brian geschreven waardoor je niets anders kunt dan Brian in je hart te sluiten. Je begrijpt zijn beslissingen omdat hij niets liever wil dan die gewone jongen van dertien te zijn die zijn eigen wereld wil veroveren en soms onbezonnen te werk gaat. Aan de andere kant is hij juist degene die zich het meest volwassen gedraagt en zijn vader bij tijd en wijlen de les leest. Hij krijgt vanuit onverwachte hoek hulp van Emile. Een man die zomaar op de stoep stond met de vraag of hij een caravan kon huren omdat zijn vrouw hem het huis uit heeft gezet. Hierover wordt door de andere personages hevig gespeculeerd maar het antwoord op deze vraag wordt in het boek open gelaten. Persoonlijk vind ik dat meestal vervelend maar voor dit verhaal is het van geen belang en heeft het wel wat om zelf ook in die speculatie mee te gaan. Emile begint zich namelijk te ontfermen over Brain en zijn broer en helpt hem waar hij kan. Iets wat de vader van de jongens niet kan verkroppen.

 

Het is een verhaal over familie, vriendschap, zorgzaamheid maar ook over eenzaamheid en volwassen worden. De schrijfstijl is eenvoudig maar zeer pakkend en je wordt door het verhaal gegrepen en leest het in één zucht uit. Juist de eenvoudige korte zinnen zijn soms zo mooi en beeldend, ze laten je niet los. De verklaring van de titel is ook zo mooi waardoor je meteen weet dat er geen mooiere titel kan zijn voor dit verhaal van een, soms radeloze, maar zo zorgzame jongen van dertien.

 

Een mooi verhaal wat door zijn eenvoud al snel door een jonger publiek gelezen kan worden maar bij een zeer groot publiek in de smaak zal vallen.

Boekgegevens:

Titel           Zomervacht

Auteur       Jaap Robben

Uitgeverij de Geus

Isbn           9789044525014

Leeftijd     15plus

Recensent Conny Schelvis

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

 

 

 

 

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress