web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny-Kinderboekenrecensie 5 sterren voor Knots van Tijs van Marle

 

Tijs van Marle is van huis uit een scenarioschrijver van films voor jong en oud. Zo schreef hij onder meer de scenario’s voor de topfilms ‘Mees Kees’, ‘Superjuffie’ en ‘Dummie de Mummie’. Vaak kennen we de films wel, maar weten we niet wie hierachter zit, ik persoonlijk ook niet. We genieten gewoon van de leuke film. Toch wekte deze wetenschap wel meteen hoge verwachtingen voor dit boek. Met de cover zat het in ieder geval al goed. Wat een leuke voorkant heeft dit boek! Op de vrolijke cover prijkt een grote referentie naar zijn filmische achtergrond. Net als zijn films is deze cover vol met humor en actie. Hierdoor werd mijn hoopvolle verwachting voor Knots nog groter.

Knots is een jongen die leeft in de tijd van de holbewoners. Dat is zo’n dertigduizend jaar geleden.

Hij krijgt van zijn ouders de naam Knots omdat het echt een naam is voor een stoere krijger. Maar als Knots wat groter is, voelt hij zich helemaal niet zo stoer. Zeker niet als hij de verhalen hoort over de heldhaftige belevenissen van zijn familie. Zijn zusje Tuf is veel stoerder en Knots vindt haar dan ook heel irritant. Op een dag komt hij onverwachts Freddie tegen. Freddie is een Oerkie. Op school heeft Knots geleerd dat Oerkies heel gevaarlijk zijn en dat je die beter uit de weg kunt gaan. Deze ontmoeting is het begin van een spannende dag want Knots moet ook nog een sneeuwleeuw bevrijden en komen er mammoeten, klauwkrokodiilen en lachkikkers op zijn pad.

 

Tijs van Marle heeft een heel leuk, origineel avontuur neergezet. Het avontuur heeft een lekker tempo en verveelt geen minuut. Met een fijne en laagdrempelige vertelstijl neemt van Marle je mee naar het Stenen Tijdperk en de avonturen van Knots. De humor is hier en daar heerlijk overdreven en doet denken aan de verhalen van Tosca Menten en David Walliams.

 

De illustraties van Esther van den Brink sluiten hier heel goed bij aan en laten het verhaal nog meer leven komen en tot je verbeelding spreken. Ze zijn supergrappig.

Qua schrijfstijl, woordgebruik en korte zinnen sluit het goed aan bij de doelgroep en thema’s als vooroordelen om het onbekende, vriendschap, samenwerken, jezelf leren kennen en soms gewoon iets proberen als je niet denkt dat je het durft, zullen zeker aanspreken. Thema’s die niet tijdsgebonden zijn en zowel nu als in de tijd van Knots actueel zijn.

 

Het is fijn dat Tijs van Marle de stap heeft gemaakt om zijn eigen kinderboek op papier te zetten. Met Knots hebben we er een nieuwe held bij en hopelijk zullen er nog meer uit de pen van van Marle volgen.

 

Deze recensie is onderdeel van de Blogtour die rond dit boek is georganiseerd door uitgeverij Billy Bones. Wil je de blogtour volgen? Hier is een overzicht van de data.

 

Boekgegevens

Titel               Knots

Auteur         Tijs van Marle

Illustrator     Esther van den Brink

Uitgeverij     Billy Bones

Isbn               9789030507857

Conny Schelvis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress