web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny – Kinderboekenrecensie 5***** voor Adres Onbekend van Susin Nielsen

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik fan ben van de boeken van Susin Nielsen. Dit is het vijfde jeugdboek wat is uitgekomen bij Lemniscaat en wederom keek ik er naar uit om hem te mogen lezen. Haar boeken lezen stuk voor stuk vlot weg en hoewel je met een glimlach door het boek gaat worden er behoorlijk grote maatschappelijke problemen in het verhaal verwerkt. De hoofdfiguren zijn niet  de populaire kids van de school maar vaak buitenbeentjes met hun eigen sores die opgelost moet worden.

In ‘adres onbekend’ is die rol weggelegd voor Felix. Felix woont met zijn moeder Astrid en zijn gerbil Horatio tijdelijk in een busje. Het is alleen voor de zomer tot zijn moeder een baan  en een andere woning heeft gevonden. Maar de zomer gaat voorbij en de Felix moet naar een nieuwe middelbare school. Het lukt zijn moeder niet een baan te behouden en ze valt af en toe weg in een ‘zinker’ ( zo noemt hij het als zijn moeder depressief in bed blijft liggen). Hij mag niemand vertellen waar hij woont omdat zijn moeder als de dood is voor de kinderbescherming, bang dat Felix dan bij haar wordt weggehaald.  Felix weet een paar goede vrienden op zijn nieuwe school te maken maar het geheim weegt zwaar bij hem. Gelukkig krijgt hij een geweldig idee om alle problemen op te lossen, nu moet dat alleen nog gaan lukken.

De cover toont wat kinderlijk en vrolijk maar dat is het boek eigenlijk niet door alle problemen die Felix moet doorstaan. Een depressieve moeder,  een dakloos bestaan, het illegaal kamperen in een busje, verwaarlozing maar ook de puberteit ( Felix is 13) en alle bijkomende emoties en schaamtegevoelens komen om de hoek kijken. Zware kost maar gelukkig wel in een luchtig jasje. Zo is er het bijgeloof van Felix wat hij meegekregen heeft van zijn Zweedse oma. Een tomte, een kabouterachtig wezentje, die waakt over het gezin. Toen hij vijf was kreeg hij er een van zijn oma en hij noemde hem Mel en die heeft een prominente plek in de bus. Af en toe offert Felix aan Mel in de hoop dat het beter mag gaan. En gelukkig zijn er de momenten met zijn vrienden, want vriendschap speelt ook een grote rol in dit verhaal. Vriendschap en de onvoorwaardelijke liefde voor zijn ouders ook al bakken die er niets van.

Susin Nielsen heeft een realistische en pakkende vertelstijl. Ze weet de lezer vanaf de eerste pagina vast te grijpen en niet meer los te laten. Ik lees haar boeken altijd in één ruk uit en de karakters komen tot leven en veroveren een plekje in je hart. Vaak zijn het kinderen die het niet zo makkelijk hebben, die je juist dat stukje geluk gunt en je wilt niets liever dat het verhaal goed afloopt. Vandaar dat je het boek gewoon niet weg kunt leggen voor je de laatste pagina hebt omgeslagen.

Boekgegevens :

Titel          Adres onbekend

Auteur      Susin Nielsen

Vertaling   Lydia Meerder & Barbara Zuurbier

Uitgeverij  Lemniscaat

Isbn          9789047710806

Leeftijd     12+

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress