web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny-Kinderboekenrecensie 5***** voor Code Kattenkruid van Jacques Vriens

Jacques Vriens ( 1946) is één van de bekendste en succesvolste kinderboekenauteurs van Nederland. Toen hij jong was vond hij schrijven al leuk, hij schreef al toneelstukjes op de basisschool. Hij volgde een opleiding tot basisschoolleerkracht en het onderwijs maakte hem enthousiast voor kinderboeken. Waar hij inmiddels al tientallen van geschreven heeft voor verschillende leeftijden.

Code kattenkruid  gaat over Stijn en zijn opa. Ze zijn dikke vrienden en gaan een driedaagse fietstocht maken met zijn twee. Opa krijgt echter te horen dat hij kanker heeft en er geen genezing mogelijk is. Hij noemt het zelf dat “ de krab hem te pakken heeft “ maar dat hij zich nog niet laat kisten want hij moet en zal met Stijn gaan fietsen.  De ouders van Stijn en zijn tante Yvon maken hier ruzie over want ze vinden het geen goed idee dat opa dit nog gaat doen. Opa wordt hier boos om maar Stijn merkt dat ze gewoon bezorgd zijn.

Uiteindelijk besluiten opa en Stijn stiekem hun voorbereidingen te treffen en toch te gaan fietsen.  Opa zegt tegen Stijn dat hij de tijd die hij nog heeft wil genieten en dat hij als het zover is hij niet wil lijden en daarom zelf wil kiezen wanneer zijn leven stopt. Dat hij euthanasie wil.

Stijn schrikt hier in eerste instantie van maar als hij er meer met opa over praat snapt hij het wel.  Tijdens de fietstocht vertellen ze elkaar nog meer geheimen en hebben veel plezier.

Nadat ze terug zijn gaat opa erg achteruit. Op een gegeven moment is het zover dat de arts langs komt en wil Stijn graag bij het afscheid zijn, dat hem minder zwaar valt dan hij had verwacht.

Als je de cover ziet verwacht je geen boek over de dood. Een stoere opa met een jongen die je uitdagend aankijken. Dat klinkt meer als een avontuur. De ondertitel ‘ hoe mijn opa vrolijk doodging’ zet je meteen weer op een ander been. Het onderwerp sprak mij zeer aan en daar ik nog niet eerder een kinderboek las over dit onderwerp (zijn die er wel ? ) wilde ik het graag lezen.  Net als zijn andere boeken is het verhaal luchtig en zitten er grappige stukjes in. De band tussen Stijn en zijn opa is sterk en ze hebben ook mooie gesprekken samen. Hierdoor durft opa Stijn in vertrouwen te nemen en groeit Stijn naar het idee toe dat opa er straks niet meer zal zijn.  Het uiteindelijke afscheid is mooi beschreven en raakt je als lezer. Het is een mooi afscheid en een mooie afsluiting van het verhaal.

De prettige en grappige vertelstijl zorgt ervoor dat je dit onderwerp bespreekbaar kan maken zonder dat het erg beladen wordt.  Kinderen hebben geen behoefte aan zware uiteenzettingen maar willen informatie ontvangen die dichtbij hun eigen belevingswereld ligt. Dan raakt dat eerder en komt het beter binnen. Het thema is mooi verwerkt in het boek, een verhaal over familie en afscheid nemen.

Boekgegevens :

Titel : Code kattenkruid

Auteur : Jacques Vriens

Uitgeverij : van Holkema & Warendorf

Isbn : 9789000362035

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress