web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny – Kinderboekenrecensie 5***** voor De Blauwe Vleugels van Jef Aerts

De Blauwe Vleugels
Author:
Genre:
Publisher:

Jef Aerts schreef romans, gedichten en theaterteksten voor volwassenen om daarna te gaan schrijven voor kinderen en jongeren. In 2012 verscheen zijn eerste echte kinderroman en een jaar later het prentenboek ‘ groter dan een droom’ waarin een jongetje voor het eerst zijn overleden zusje ontmoet. Deze werden bekroond met de Boekenleeuw en met een Zilveren Griffel. Ook ‘vissen smelten niet’ kreeg een Zilveren Griffel. Persoonlijk hoop ik dat ook dit boek in de prijzen mag vallen want het is een juweeltje.

In ‘ de blauwe vogels’ is Josh (11 jaar) aan het woord. Hij vertelt over zijn familie. Hij woont samen met zijn moeder en verstandelijk beperkte broer Jadran (16 jaar) in een klein flatje waar ook de vriend van zijn moeder met zijn dochter intrekt. Tijdens een familiewandeling vinden ze een gewonde kraanvogel. Jadran wil hem verzorgen en leren vliegen zodat hij naar zijn familie kan in het Zuiden. De kraanvogel gaat mee naar huis en krijgt een plaatje op het balkon. Als het tijd is voor de vlieglessen doen de broers de grote blauwe vleugels van het toneelkostuum van hun moeder om. Zo kunnen ze voordoen aan de kraanvogel hoe dat vliegen moet. Ze klimmen hoger en hoger maar door het impulsieve gedrag van Jadran valt Josh en komt in het ziekenhuis terecht.  Nadat hij hersteld is komt hij thuis met een gebroken been en moet tijdelijk in een rolstoel. Door het ongeluk is er de grote vraag of Jadran nog wel thuis kan wonen.  Als de twee broers horen dat hij het huis uit wordt geplaatst besluiten ze samen te vluchten. Ze nemen de kraanvogel mee zodat die naar zijn familie in het Zuiden kan gaan. Tijdens hun trip praten ze over hun vader en komen ze nog dichter bij elkaar.

In korte hoofdstukken én korte zinnen weet de auteur een mooi verhaal weg te zetten. De liefde tussen de broers is sterk en komt zeker naar voren en hoewel Josh onvoorwaardelijk voor Jadran wil zorgen lees je toch ook wel tussen de regels door dat de zorg zwaar is. Hij moet op zijn broer passen en de grote broer spelen terwijl hij soms eigenlijk toch maar gewoon een jongen van 11 is en die zorgen niet zou moeten hebben.

Het verhaal is vanuit het perspectief van Josh en geeft een mooie en kinderlijke kijk op de problematiek en het leven zelf.

Het boek bestaat uit vijf delen van elk een aantal korte hoofdstukken. Elk deel begint met een mooie illustratie van Martijn van der Linden die twee pagina’s beslaan. De illustraties zijn in  mooie  blauw tinten en passen perfect bij het verhaal.

Hoewel de broers op avontuur zijn en vrijheid lijken te zoeken is het juist de liefde voor familie en vriendschap waar het over gaat.

Boekgegevens :

Titel                      de blauwe vleugels

Auteur                  Jef Aerts

Illustraties             Martijn van der Linden

Uitgeverij              Querido

Isbn                      9789021414874

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress