web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 5***** voor De Gelukkige Pechvogel van Beatrijs Nolet

Beatrijs Nolet schreef toneelstukken en musicals voor kinderen en ontwikkelde schrijfcursussen voor zowel kinderen als volwassenen. Haar eerste kinderboek ( de kleine wereldreis van Bas en Joke) verscheen in 1980. Hiervoor ontving ze de “Vlag en Wimpel”prijs. Tegenwind (1996) en Dagboek van Ravia (1997) kregen een nominatie van de Nederlandse Kinderjury. Andere boeken van haar werden bewerkt tot toneelstukken. Met ‘de Gelukkige Pechvogel” heeft ze een bijzonder origineel en mooi prentenboek geschreven. Het is een avontuur voor kinderen vanaf vier jaar om voor te lezen en vanaf ongeveer zeven jaar om zelf te lezen.

De illustraties zijn van Ruth van Wichelen. Het boek is langwerpig en in harmonicavorm. Hierdoor kan je het helemaal uitklappen en zie je het avontuur op een lange lijn en zie je hoe af en toe de illustraties doorlopen.

De illustraties beslaan ongeveer twee derde van de pagina en daaronder staat een tekst van acht regels in rijmvorm.

Onze pechvogel heet Wiek die op reis gaat naar het Zuiden en onderweg avonturen beleeft. Er zijn veel tegenslagen zoals een ijsbeer, een man die Wiek in een kooi wilt stoppen maar ook de wind en de regen, de grote zee, alles zit een beetje tegen. Maar Wiek gaat verder en zoekt door naar geluk. Zo probeert Wiek het geluk tegemoet te vliegen. Wat er ook met Wiek gebeurt hij blijft positief. Want soms heb je pech en soms heb je geluk. En of Wiek aan het einde van zijn reis dat geluk heeft gevonden kan je zelf lezen in dit origineel vormgegeven boek.

Wiek is meester in relativeren, soms zit het mee en soms zit het tegen. Een wijze les die een ieder van harte zou moeten nemen. Het is niet alleen een kwestie van dingen nemen zoals ze zijn het is ook een kwestie van niet opgeven en je dromen achterna gaan.

De vertelwijze is prettig, de rijmvorm leest altijd prettig voor en spreekt aan. De illustraties en tekst vullen elkaar prima aan. De vormgeving is zoals gezegd ook bijzonder en je wordt gewoon helemaal vrolijk van dit verhaal. Wiek is een stoere pechvogel die ondanks alle tegenslag overal wel iets positiefs uit wilt halen.

Boekgegevens :

Titel de Gelukkige Pechvogel

Auteur Beatrijs Nolet

Illustraties Ruth van Wichelen

Uitgeverij Blop

Isbn 9789082851526

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress