web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny – Kinderboekenrecensie 5***** voor De Gruweltoren van Tom Thys

De Gruweltoren
Author:
Genre:
Publisher:

Tom Thys is auteur van verschillende horrorboeken voor volwassenen en ik heb al heel wat van hem gelezen. Wat was ik verheugd toen ik hoorde dat hij nu ook een gruwelijk boek voor kinderen ging schrijven !  Zelf verslind ik griezelige verhalen en toen ik jong was moest je hard zoeken naar een griezelig boek, zelfs de griezelbus was nog niet aan het rijden. Mijn leeshonger was niet te stillen en ik baalde er enorm van omdat ik van mijn ouders geen horrorboeken voor volwassenen mocht lezen. ( wat ik stiekem toch wel eens deed). Een groot gemis en wat is het vandaag de dag toch fijn dat er steeds meer fantasy, horror en griezelverhalen voor de jeugd te vinden zijn. Ik was daarom ook heel, maar dan ook heel , nieuwsgierig naar dit boek! Ook omdat ik op sociale media al wat illustraties en ander voorproefjes voorbij had zien komen, kon ik bijna niet wachten om het te gaan lezen.

In de gruweltoren worden tien kinderen uitgekozen om een workshop “ griezelverhalen schrijven “ te gaan volgen bij Klijf Blaffer, een mysterieuze schrijver die op de bovenste verdieping van een leegstaand flatgebouw woont. De schrijver geeft uitleg over de tien griezelgeboden en elk van de kinderen schrijft een verhaal volgens één van deze tien geboden. Dit zijn angst, bizar, mysterie, monsters, spanning, magisch, kriebels, het onbekende, smerig en verrassing. Elementen, volgens Klijf, die in een griezelverhaal horen te zitten. Terwijl de cursus vordert ontdekken de kinderen dat er iets aan de hand is met Klijf Blaffer. Hoewel zij hem adoreren zijn ze ook een beetje bang voor hem en ze horen ook nog eens allerlei geluiden zodat het net lijkt dat ze zelf in een griezelverhaal zitten.

Ik heb het boek gewoon in één ruk verslonden. De tien griezelgeboden weet de auteur als geen ander zelf op papier te zetten en door te kiezen voor het laten schrijven van verhalen door de personages is het mogelijk om naast het hoofdverhaal nog eens tien andere enge verhalen op papier te zetten. De een viezer en gruwelijker dan de ander maar van allemaal krijg je toch wel even de kriebels. Als je houdt van gruwelijke en enge verhalen wordt je op je wenken bedient. Het gaat wel even halte verder dan de Griezelbus dus je bent gewaarschuwd.

Het boek heeft 24 korte hoofdstukken met hier en daar een paginagrote illustratie van Leslie Saurus. Vanaf het begin wil je doorlezen zo spannend is het en wil je het niet wegleggen omdat je gewoon nog één hoofdstukje verder wilt lezen om te weten hoe het verder gaat. En dan nog één, en nog één….  En voor je het ben je bij een wel heel verrassend einde.

Verder is het voor de oudere lezer ook een aanrader. Als je bekend bent met het werk van deze auteur herken je de stijl en de verwijzingen naar zijn andere werk. Ook waar ik meteen om moest gniffelen is de naam van de schrijver in het boek Klijf Blaffer. Die deed mij toch wel heel erg denken aan de wel heel bekende auteur/regisseur/kunstschilder, Clive Barker, die in het horror en fantasy genre zijn strepen wel heeft verdient. Dit soort leuke details maakt het boek nog leuker om te lezen.

Leuk en gruwelijk in één kan dat wel?  Ja, hoor voor liefhebbers van griezelverhalen wel !

Ik hoop dat de auteur met het schrijven net zoveel plezier heeft beleefd als ik met het lezen en dat hij vaker voor kinderen zal gaan schrijven.

Boekgegevens :

Titel           de gruweltoren

Auteur       Tom Thys

Illustraties  Leslie Saurus

Uitgeverij   Zilverspoor

Isbn           9789463081535

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress