web analytics
recensie prentenboek recensiegrid

Conny – Kinderboekenrecensie 5***** voor De man met de zeegroene ogen van Koos Meinderts

De man met de zeegroene ogen
Illustrator: Sanne te Loo
Published: september 2019
Op de grens van water en land woont een man met zeegroene ogen die leeft van de wind en van wat de zee hem schenkt. Op een dag spoelt er een fles aan met een schatkaart. Een schat … wat moet hij met een schat? Hij heeft alles al. Uiteindelijk kan de man met de zeegroene ogen de verleiding toch niet weerstaan, hij bouwt zijn huis om tot boot en besluit op zoek te gaan.

Koos Meinderts is schrijver van boeken, liedteksten, en theaterstukken. Het grote, en wat oudere publiek, kent hem vooral van dat laatste. Dit deed hij in samenwerking met zanger/ cabaretier Harrie Jekkers deed en als lid van de muziekband ‘Klein Orkest’. Meinderts debuteerde in 1983 met zijn eerste boek en heeft inmiddels meer dan vijftig boeken geschreven. Hij schrijft voor volwassenen én voor kinderen. Zijn werk is vertaald en meermalen bekroond. Dit mooie prentenboek ontving in 2020 de Zilveren Griffel.

De man met de zeegroene ogen woont helemaal alleen op een eiland. Hij leeft van wat de wind hem brengt en de zee hem schenkt. Hij is gelukkig op zijn eigen manier. Hij kijkt elke avond voor het slapen gaan naar de sterren en geniet. Op een dag spoelt er een fles aan met een schatkaart. Hij denkt in eerste instantie: wat moet ik daarmee? Ik leef nu toch ook met niets? En dat bevalt mij best. Echter er blijft wat knagen en uiteindelijk kan de man de verleiding niet weerstaan. Hij gaat een boot bouwen om de schat te zoeken. Hij komt aan bij een eiland waar een vrouw woont die hem met open armen begroet. Hij gaat graven op het eiland en doet de belofte aan de vrouw te blijven tot hij zijn schat heeft gevonden. Dan ontdekt hij iets heel waardevols…

Bij het zien van de cover, die meteen al warmte uitstraalt, word ik al blij. Even mijmer ik dat ik ook wel wil zitten op dat steigertje waar de man met de zeegroene ogen zit. De illustraties van Sanne te Loo passen dan ook perfect bij dit romantische sprookje van Koos Meinderts. Het spreekt tot de verbeelding al is het wat voorspelbaar. Dat maakt echter niet uit. Je wordt weggevoerd door de golven en gaat mee op zoek naar de schat. Op zoek naar iets kostbaars. En dat kostbare kan zitten in iets heel kleins of in iets wat dichterbij is dan je denkt. De auteur weet te spelen met taal en veel te vertellen in weinig tekst, met hier en daar een leuke zinspeling die de jonge lezertjes zullen ontgaan maar de oudere lezer doen glimlachen.

Een mooie boodschap verpakt in mooie woorden en in een heerlijk jasje van warme, kleurrijke illustraties. Een boodschap voor alle leeftijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress