web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 5***** voor De NEEhoorn van Marc-Uwe Kling

De NEEhoorn
Publisher:
Illustrator: Astrid Henn
Published: december 2020
In het Heerlijke Hartenwoud wordt een kleine poezelige eenhoorn geboren. Hoewel iedereen hem ontzettend li-la-lief vindt en hem gesuikerd geluksgras voert, gedraagt hij zich helemaal niet als een eenhoorn. Hij zegt constant op alles NEE, dus noemt zijn familie hem de NEEhoorn. Op een dag ontsnapt de NEEhoorn uit het Hartenwoud en ontmoet hij een wasbeer die niet wil luisteren, een hond die echt nergens van houdt en een prinses die het met niks eens…

Marc-Uwe Kling studeerde filosofie en drama en naast auteur is hij singer-songwriter. Ik las al eerder een kinderboek van hem ( de dag dat oma het internet kapot maakte) en een roman voor volwassenen ( de kangoeroe kronieken). Bij beide sprak mij de humor van de auteur aan en bij het zien van deze cover en het lezen van de titel kon ik niet anders dan glimlachen en denken dat het met die humor ook wel goed zal komen in dit verhaal.

We belanden in het Heerlijke Hartenwoud waar een kleine lieve eenhoorn is geboren. Iedereen vindt hem lief en geeft hem gesuikerd geluksgras waar je wel schattig en lief van moet worden. Maar dit eenhoorntje gedraagt zich helemaal niet lief en schattig. Hij zegt tegen iedereen en alles nee. En niet zomaar nee, nee gewoon heel hard NEE!

Daarom noemen ze hem maar NEEhoorn. Als NEEhoorn genoeg heeft van al dat schattige gedoe gaat hij ervandoor. Op zijn reis ontmoet hij andere bijzondere personages. Een wasbeer die niet wil luisteren, een hond die nergens van houdt en tegen alles zegt ‘ kus mijn kont ‘en een prinses die heel eigenwijs is en het met niks en niemand eens is. Allemaal zijn ze op hun eigen manier dwars en chagrijnig en samen chagrijnig zijn vinden ze stiekem wel gezellig…

Zoals ik al zei, wordt je soms al blij als je een boek alleen maar ziet en dat had ik bij dit boek. Waarom moet alles maar schattig en leuk en voorspelbaar? Nou eigenlijk moet dat dus helemaal niet en geeft het tegenovergestelde juist veel meer plezier. Zeker bij de kleine kinderen. Dan is het extra leuk en spannend als een eigenwijs eenhoorntje lekker overal Nee op zegt, en hij samen met de andere personages zich nergens wat van aan trekt. Het gegeven is al leuk maar de teksten zijn ook grappig en dat is ook te danken aan de vertaling van Jaap Robben.

De vrolijk gekleurde illustraties van Astrid Henn maken het geheel af. Ze passen prima bij de teksten en stralen letterlijk de emoties van de personages uit. De hond die geen interesse heeft, kijkt lekker lodderig uit de ogen en de strijdlust van de NEEhoorn zie je in één oogopslag.

Een lekker eigenwijs voorleesverhaal zonder boodschap, het gaat gewoon over NEEhoorn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress