web analytics
recensiegrid

Conny-KinderBoekenRecensie 5***** voor De waarheid volgens Mason Buttle van Leslie Connnor

no title has been provided for this book
Categorie:
Genre:

 

Leslie Connor studeerde beeldende kunst om illustrator te worden maar het schrijven trok haar meer aan. Inmiddels heeft ze al verschillende kinderboeken geschreven. Bij Lemniscaat verscheen eerder ‘de gevangenisfamilie van Perry T. Cook‘. Een boek wat ik bijzonder origineel vond en zeker ook aan kan raden. Doordat die titel mij was bijgebleven wilde ik ook heel graag dit boek lezen. De titel De waarheid volgens Mason Buttle belooft al veel goeds.

 

Mason Buttle woont met zijn oma en zijn oom in een oude, verwaarloosde appelboerderij. Hij is liever thuis dan op school omdat hij daar het doelwit is van pesterijen. Mason is namelijk een grote, erg zwetende en niet al te slimme leerling, zijn dyslexie maakt het hem nog moeizamer om te overleven op school. Genoeg reden voor de pestkoppen om hem te pakken te nemen.

Er is een docent waar hij zich altijd welkom voelt en waar hij altijd binnen kan lopen. Zij helpt hem om zijn dyslexie te lijf te gaan en geeft een stukje bescherming op school. Mason is erg ongelukkig omdat hij vijftien maanden geleden zijn beste vriend Bennie is verloren.

Deze is dood gevonden in de boomgaard van Mason. De inspecteur van de plaatselijke politie denkt dat er meer is gebeurd dan Mason zegt en blijft naar zijn verhaal vragen. Naast de docent die hem helpt leert hij ook Calvin kennen. De dunste en kleinste jongen van school en misschien wel de slimste. Mason en Calvin worden vrienden en dan gebeurd er iets heel ergs waar Mason de schuld van lijkt te krijgen.

Een behoorlijk drama met heftige thema’s ( de dood en pesten) maar door de vertelstijl is het een luchtig verhaal geworden met veel emotie maar ook met humor en vertedering.

 

Leslie Connor weet verhalen te vertellen die je raken. De hoofdpersoon is een jongen die alles tegen lijkt te hebben maar wel mensen om zich heen heeft die hem bij staan.

Als hij vrienden wordt met Calvin, die in alles het tegenovergestelde is, merk je dat het allemaal niet belangrijk is wie of wat je bent. Juist door jezelf te zijn kan je een waardevolle vriendschap hebben en van elkaar leren.   Uiteindelijk heeft de inspecteur beet en mocht je het zelf nog niet verzonnen hebben kom je achter de ware toedracht over Bennie’s dood. Voorspelbaar dat wel maar omdat het zo een mooie vertelling is vind je dat als lezer helemaal niet erg.

 

Het verhaal is geschikt voor jongens en meiden vanaf tien jaar.

Boekgegevens:

Titel           de waarheid volgens Mason Buttle

Auteur       Leslie Connor

Vertaling   Annelies Jorna

Uitgeverij Lemniscaat

Isbn           9789047710264

Recensent: Conny Schelvis

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress