web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny – Kinderboekenrecensie 5***** voor De Walvis begon aan Wal van Dougal Dixon

In “ het Lemniscaat Natuurlijk fonds “ is er weer een mooie titel verschenen. Dit keer bijzondere evolutieverhalen. Over de walvis die ooit op land liep, dat vogels dinosauriërs zijn en katten in bomen leefden. Kleine en grote weetjes over dieren die toch echt hebben bestaan al ken je ze alleen uit mythes en fabels.

Douglas Dixon studeerde geologie en paleogeografie. Dat zijn aardwetenschappen, wetenschappen die zich bezig houden met de Aarde, haar geschiedenis en processen die haar vormen en verdelen door de eeuwen heen. Douglas Dixon heeft prijzen gewonnen voor zijn non-fictieboeken.

Hannah Bailey is illustrator en ontwerper. Ze maakt het liefst illustraties voor kinderen en de natuur is haar favoriete onderwerp dus daar sluit dit boek goed bij aan.

Bij het woord ‘evolutie’ denk je misschien aan saaie kost en bij ‘geschiedenis’ misschien wel helemaal. Maar dat geschiedenis niet saai hoeft te zijn bewijst dit mooie boek. Na een korte uitleg over wat evolutie nu eigenlijk is gaan we op reis langs de tijdlijn van het leven op aarde. Vanaf het begin van het leven tot de mensheid en eigenlijk hoewel het boek stopt wordt er ook nog uitgelegd dat evolutie dat nooit doet. Alles blijft in beweging en blijft veranderen.

De vertelwijze is duidelijk, leuk en prettig om te lezen. De illustraties zijn sprekend en passen perfect bij de tekst. Het geheel heeft een goede combinatie van beiden en dat maakt het boek extra sterk. Het blijft zo boeiend en interessant. Het vult elkaar aan en ook voor kinderen die niet graag lezen zullen graag in het boek willen  duiken. Een boek wat je graag geregeld op wilt pakken en door wilt bladeren. Het is een leuken manier om meer te weten van de geschiedenis van de wereld, de ontwikkeling van de dieren en de mens. Sommige dieren komen langs waarvan je niet eens weet dat ze echt hebben bestaan en van andere ben je blij dat ze niet meer voor je voeten kunnen opduiken.

Een juweeltje voor in je boekenkast en zeker ook voor in de schoolbibliotheek. Voor nieuwsgierige kinderen, voor dino-liefhebbers, eigenlijk voor ieder kind die van dieren en natuur houdt.

Boekgegevens :

Titel                  De walvis begon aan wal en andere ongelofelijke evolutieverhalen

Auteur              Douglas Dixon

Illustraties         Hannah Bailey

Vertaling          Jesse Goossens

Uitgeverij          Lemniscaat

Isbn                  9789047711353

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress