web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 5***** voor Dwars & Co van Rico Hop

Dwars & Co
Author:
Illustrator: Bas Schel
Published: maart 2021
Heb jij dat ook weleens? Dat je vreselijke jeuk hebt op plekken waar je nét niet bij kunt? Of dat er nog maar een piepklein velletje toiletpapier aan de rol hangt, nét nadat je een grote boodschap hebt gedaan? Of dat er plots alleen nog maar ijskoud water uit de douche stroomt? Je denkt zeker dat zulke dingen zomaar gebeuren? Dat het soms gewoon flink tegenzit... Fout! Deze dingen gebeuren niet zomaar. Echt niet. Dit is…

Rico Hop is songwriter, auteur en medeoprichter van een bedrijf dat mediaconcepten bedenkt en uitwerkt zoals bijvoorbeeld tv-formats en radio-items. Toen hij zo’n vijftien jaar geleden zijn eerste eigen huis kocht, kreeg hij al snel het idee dat er kleine wezentjes in zijn huis moesten wonen die zijn lampen kapot maakten, de kranen lieten lekken en hem nog meer pech bezorgden. De avonturen van deze dwarsliggertjes vind je terug in dit boek. Naast een hilarisch verhaal zitten er heel veel tekeningen in gemaakt door Bas Schel, een veelzijdig illustrator.

Een super grappig en avontuurlijk verhaal dus over de dwarsliggers. Zij werken voor het bedrijf Dwars & Co en hebben als enige doel het leven van mensen behoorlijk zuur te maken. Ze krijgen training in het pesten en veroorzaken van ‘toevallige’ gebreken in het huis (koud water onder de douche, wc papier op) kortom ze zorgen dat het de mens goed tegenzit. Mensen denken dat ze toevallig pech hebben maar na het lezen van dit verhaal denk je dat niet meer. Wie zijn deze wezentjes en waarom is hun enige doel het leven van mensen zuur te maken? Zodra je dit boek gelezen hebt, heb je hier antwoord op.

Een lekker dik boek met als doelgroep jongens en meiden vanaf een jaar of zeven maar om voor te lezen ook helemaal geweldig. Grappige illustraties en veel woordgrappen maken het een feestje om te lezen (of voor te lezen). De dwarsliggers hebben namelijk ook hun eigen benamingen voor bepaalde gereedschappen en eigen uitvindingen om hun werk makkelijk te maken. Denk aan bijvoorbeeld een andereplekzetter, een smurriemaker, een wegrammer, een husselfrussel, een vlekkenlekker of een zoetedroomkweker.

Daar de dwarsliggers chaotisch zijn en er overal een rommel van maken is het fijn dat er gekozen is voor een wat grotere leesletter en dat de indeling tekst/illustraties goed ingedeeld is. Ze zijn niet door elkaar heen gezet maar lossen elkaar af zodat het rustig leesbaar is. Verder is het niet alleen keet trappen door de dwarsliggers maar is er ook ruimte voor thema’s als onzekerheid, spanning, bang zijn, doorzetten en vriendschap in dit verhaal. Subtiele boodschappen in een hilarisch verhaal! Een prima combinatie.

Ik vond het jammer dat het boek zo snel uit was. Ik was na het lezen mijn sleutels kwijt en dacht meteen zou er hier misschien ook een dwarsliggertje rondsluipen? Kortom ik had nog wel meer dwarsligger perikelen willen lezen. En wie weet binnenkort te zien want er staat een theatervoorstelling in de planning. Benieuwd hoe ze dat gaan brengen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress