web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 5***** voor Een bereleuk feestje van Madelon Koelinga

Een bereleuk feestje
Illustrator: Madelon Koelinga
Published: juli 2020
Een grappig verhaal over vriendschap en over elkaars verschillen accepteren. En over feestjes, natuurlijk! Voor feestbeertjes vanaf 4 jaar. Beer is jarig! Zijn vriend Wasbeer wil een groot feest organiseren. Met versiering en taart en muziek en … Maar wat wil Beer zelf eigenlijk?
4.9Overall Score

Een bereleuk feestje

Madelon is illustrator en schrijfster. Ze is in 2013 afgestudeerd en een jaar later verscheen haar eerste prentenboek ‘ de schoenenprinses ‘. Haar tweede boek ‘ de lekkerste taart ‘verscheen in ...

 • Originaliteit
  5.0
 • Personages
  4.7
 • Schrijfstijl
  5.0
 • Vaart
  5.0
 • Actie
  4.7

Madelon is illustrator en schrijfster. Ze is in 2013 afgestudeerd en een jaar later verscheen haar eerste prentenboek ‘ de schoenenprinses ‘. Haar tweede boek ‘ de lekkerste taart ‘verscheen in 2018 en dit is haar derde prentenboek die ze zelf schreef en illustreerde. Daarnaast maakt zij ook illustraties voor andere kinderboeken. Ook is zij werkzaam als grafisch vormgever voor een marketingbureau. Haar inspiratie haalt zij uit Disney en illustratoren zoals Charlotte Dematons, maar zij heeft wel een gehele eigen stijl. Haar voorliefde voor zachte, ronde vormen en kleurrijke lieve tekeningen vind je terug in haar verhalen. Ook heeft ze een goed oog voor detail en valt er veel te zien en te beleven.

In “ een bereleuk feestje “ is wasbeer op bezoek bij zijn goede vriend beer. Wasbeer herinnert beer aan zijn verjaardag en zegt dat als je jarig bent je een feest moet geven. Hij benoemt wat daarvoor nodig is en wat de feestvreugde allemaal kan vergroten. Dat je het groots aan moet pakken met ballonnen en slingers en taart en veel visite. Beer schrikt hiervan want hij houdt daar niet zo van. Hij houdt niet van drukte en visite en hoeft niet in het middelpunt te staan. Maar hij durft wasbeer ook niet echt tegen te spreken want als dat de manier is waarop je je verjaardag moet vieren? Het maakt hem wat onzeker en nerveus en als hij wakker wordt op de dag van zijn verjaardag voelt hij zich niet jarig en wil hij eigenlijk geen groot feest. Hij vraagt zich af wat hij daar mee moet. Maar wasbeer weet overal een antwoord op.

Wat een ‘ bereleuk ‘ boek . De illustraties zijn inderdaad lief en kleurig. Mooie zachte en warme kleuren zijn er gebruikt. Er is weinig tekst maar de auteur weet met weinig woorden een mooi verhaal neer te zetten. De woordkeuze is eenvoudig en de dieren hebben geen namen maar zijn gewoon beer, wasbeer, egel enzovoorts. Het leest prettig voor. Ook aan de allerkleinsten.

Naast vriendschap en feestjes vieren is een belangrijk thema in dit verhaal dat je jezelf mag zijn en dat je elkaar verschillende meningen accepteert.

Wat ook al lijkt iedereen te vinden dat een verjaardag groots gevierd moet worden zijn er toch ook zat die dat eigenlijk niet zo leuk vinden.
Ik kon mijzelf wel in beer vinden. Je kunt beter een gezellige dag hebben met je beste vriend(-en) dan dat je een hoop drukte van je verjaardag maakt. Iets doen waar je jezelf prettig bij voelt is iets wat niet iedereen kan omdat je toch snel doet wat de massa wilt dat je doet. Daarom vind ik dit leuk om terug te vinden in een prentenboek. Kinderen kunnen wat dat betreft niet vroeg genoeg ‘leren’ of lezen over dat je best een andere mening mag hebben en je voor jezelf mag kiezen.

Het is een heerlijk voorleesboek geworden over een grote en kleine feestjes en dat het allebei leuk kan zijn. Een feestje om samen te lezen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress