web analytics
recensiegrid

Conny-KinderBoekenRecensie 5***** voor Een indiaan als jij en ik van Erna Sassen

no title has been provided for this book
Categorie:
Author:
Publisher:

5 gouden sterren. Dit boek komt op de KinderBoekenWallOfFame!

Erna Sassen is bij het wat oudere publiek denk ik vooral bekend door haar werk in musicals en toneelvoorstellingen, haar presentatiewerk bij KRO-radio en voor “de echte ouderen” onder ons door haar rol in de televisie-serie Medisch Centrum West.

In 2005 begon ze echter met schrijven van boeken voor kinderen vanaf ongeveer negen jaar om in 2009 haar eerste young-adult boek (dit is geen dagboek) te publiceren. Inmiddels zijn we drie young-adult boeken verder, alle drie echte aanraders en ligt er een kinderboek voor 9plus op tafel.

 

Een indiaan als jij en ik “ is een bijzonder boek met een harde kaft. De cover en de illustraties van Martijn van der Linden zijn eenvoudig maar heel passend bij het boek. De primaire kleuren treffen de indianensfeer heel goed en de afbeeldingen passen perfect bij het verhaal. Ook vind je door het boek heen indianenfeitjes die veel informatie geven en leuk zijn om te weten. Een leuke aanvulling want eigenlijk is dit helemaal geen boek over indianen…

 

Het verhaal gaat over Boaz, een eenling, hij heeft geen vriendjes. Hij doet wel alsof en heeft twee vrienden verzonnen om zijn ouders te plezieren. Verder gaat hij zijn gang en is gek op indianen. In zijn fantasie speelt hij dat hij een indiaan is en hij gaat daar helemaal in op. School is voor hem saai en niet leuk tot Aïsha bij hem in de klas komt . Hij weet zeker dat zij een indiaan is. Ze spreekt een andere taal en samen gaan ze aan een werkstuk werken. Hij schrijft en zij tekent. Boaz vindt het nu gewoon ook leuk om naar school te gaan omdat hij een vriendin heeft. Maar dan vinden zijn ouders dat hij maar een klas moet overslaan omdat hij zich verveeld. Dat is iets wat Boaz echt niet wil.

 

Net als in haar jeugdromans weet Erna Sassen nu ook in het hoofd te kruipen van Boaz. Je leert hem zo kennen, wat zijn dromen zijn en zijn fantasie. Zijn onzekerheid en zijn gevoelens. Hoe hij hier mee worstelt en hoe graag hij ook een echte vriend wil hebben. Als hij Aïsha ontmoet is hij ook helemaal blij dat hij nu echte vriendschap heeft. Naast vriendschap en voor jezelf opkomen weet je als lezer dat Aïsha geen indiaan is maar een vluchteling en zo wordt een eigentijds thema subtiel verwerkt in dit kinderboek.

De schrijfstijl is grappig en vlot. Met de nodige humor wordt toch alledaagse problematiek (zoals bijvoorbeeld de druk die een kind heeft omdat hij van zijn ouders moet presteren, het eenzaam voelen, vriendschap, vluchtelingen) onder de aandacht gebracht. Op een luchtige wijze waardoor het prettig leest en je er ook nog wat van opsteekt.

 

Erna Sassen laat met dit boek ook zien dat ze zich niet hoeft te beperken tot een specifieke doelgroep. Ik denk dat dit verhaal veel mensen en kinderen zal aanspreken.

Boekgegevens

Auteur       Erna Sassen

Titel           Een indiaan als jij en ik

Illustraties Martijn van der Linden

Uitgeverij   Leopold

Isbn           9789025873950

 

Conny Schelvis

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress