web analytics
recensiegrid recensies algemeen recensies jeugdboek

Conny – Kinderboekenrecensie 5***** voor Fort Enigma van Dianne Arentsen

Dianne Arentsen schreef eerder de fantasy serie Patroon en heeft nu een heel origineel en apart kinderboek geschreven. Het is een interactief boek waar je niet alleen het verhaal met plezier leest maar je het boek beleeft!  Je gaat kriskras door het verhaal en naast het spannende verhaal moet je puzzels en raadsels oplossen.  Je kunt door middel van het scannen van OR codes de puzzels en raadsels downloaden of de website bij het boek bezoeken.  Maar heb je geen zin of gelegenheid om de digitale extraatjes te gebruiken blijft er een topboek over waar je al speurend door heen raast.

Het verhaal draait om de dertienjarige Lex uit Nederland. Tijdens de zomervakantie organiseert professor Inventus een groot toernooi in Fort Enigma voor kinderen met uitzonderlijke talenten. Door middel van puzzels, opdrachten en raadsels moeten ze zichzelf bewijzen om zo in de finale terecht te komen. Lex is een van de uitgekozen spelers en helemaal trots dat hij er bij mag zijn. Hij maakt kennis met de andere kinderen en als snel ontstaan er vrienden en ‘vijanden’.

Lex start met de opdrachten, tracht hier en daar samen te werken maar krijgt het gevoel dat er iets niet klopt. Hij hoort in de nacht vreemde geluiden en dan blijkt de professor verdwenen.  Er is een legende over de blauwe draak die onder het fort leeft.  Lex bedenkt of dat wat met de verdwijning  te maken kan hebben of dat het misschien onderdeel van het spel is?  Vol twijfels gaat hij door met zijn opdrachten om toch in de finale te komen maar uiteraard loopt niet alles zoals het zou moeten.

Jij als lezer puzzelt met hem mee en kan zo ook zijn route door het fort beïnvloeden.

Wat een geweldig origineel en mooi boek. Het is een hardcover van meer dan 300 pagina’s geworden met een mooie mysterieuze afbeelding van Fort Enigma en zijn blauwe draak op de cover. Het is maar goed dat het een stevig gebonden boek is want je blijft bladeren en gaat door het boek van hoofdstuk naar hoofdstuk maar totaal niet in chronologische volgorde.   De hoofdstukken worden kamers genoemd en in elke kamer moet je een raadsel, puzzel of opdracht uitvoeren en krijg je de volgende kamer waar je vervolgens heen gaat. Achterin het boek vind je antwoorden en ook op de site of via de QR code kan je een bonus kamer vinden en uiteraard ook antwoorden.

Het niveau van de raadsels en puzzels is erg verschillend. Je hoeft geen bolleboos te zijn op reken- of raadselgebied om het boek door te komen. Soms staat er een  rekensom als alternatief en soms kan je zelf door verschillende antwoorden de route van de kamers bepalen.

Je bent dus als lezer heel interactief bezig met deze leesbeleving.

Uiteraard is het raadzaam om een notitieboekje naast je boek te leggen om volop te puzzelen. Het zou zonde zijn om in je boek te krabbelen omdat je, naar mijn idee, dit boek makkelijk nog een keer kunt lezen en vervolgens een andere route te krijgen. Een boek om geen genoeg voor te krijgen!

Het verhaal is toegankelijk geschreven en goed te volgen. Ondanks dat je continu door het boek rent. Bij elk begin van een kamer (hoofdstuk) wordt het kamernummer genoemd waar je vandaan moest komen als kleine bevestiging dat je je pad goed vervolgd. Als je daar niet vandaan komt moet je nog een naar je opdracht kijken van de vorige kamer om weer op de juiste plek te komen. Het klinkt ingewikkeld maar zodra je van start gaat is alles duidelijk en wijst het zich van zelf.

Mijn complimenten voor de auteur om zo’n verhaal in elkaar te zetten.  Een wirwar van kamers en dan toch alles kloppend te krijgen moet een enorme uitdaging zijn geweest.

Een uitdaging die zeker is geslaagd !

Boekgegevens :

Titel                Fort Enigma

Auteur            Dianne Arentsen

Uitgeverij       Zilverbron

Isbn                 9789463081979

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress