
Pelckmas uitgevers maakt onder andere educatieve uitgaven voor verschillende doelgroepen. Deze twee prentenboekjes, een knalverhaal en een kakverhaal (zoals op de cover staat) zijn geschikt voor kleuters vanaf ongeveer vier jaar.
Copywriter & auteur Lynn Pinsart verzon de verhalen en de illustraties zijn van Flore Deman. Zij heeft een geheel eigen tekenstijl en gebruikt warme kleuren. De getekende dieren zijn natuurgetrouw maar door de warme kleuren komen ze aandoenlijk over.
Gezamenlijk met de tekst en gebruik van verschillende lettertypen vormen ze een grappig en vrolijk geheel. Twee leuke boekjes over onderwerpen die deze leeftijdsgroep zeker aan zullen spreken.
In het knalverhaal baalt giraf dat elk dier zijn eigen geluid kan voortbrengen. Als de dag begint wordt je gewekt door verschillende geluiden van verschillende dieren. De olifant toetert, de pauw krijst en zelfs de vis maakt geluid die blubt.
Samen met giraf ga je langs een aantal dieren en hun geluiden. Bij elk dier denkt giraf dat kan ik ook maar ze kan het niet nadoen. Tot ze de olifant na wilt doen en er in plaats van een toeter een harde “prot “ klinkt. .. De andere dieren moeten hard lachen en giraf ? Die is trots op haar eigen geluid.
In het kakverhaal draait alles om koala. Koala is aan het jammeren. Flamingo zegt tegen giraf dat ie verstopt is. Giraf denkt dat ie verstoppertje speelt maar flamingo zegt dat dat zo heet als je niet kunt poepen. Koala kan al drie dagen niet en voelt zich naar. De strontvlieg zegt tegen koala dat ie langs andere dieren moet gaan om te kijken hoe die wel kunnen poepen zodat hij misschien er achter kan komen wat hij moet doen om het weer te kunnen. Zo komt hij langs de dieren. De een heeft de grootste hoop, de ander de sierlijkste drol en weer een ander spettert er op los. Koala probeert dit allemaal uit, zonder resultaat. Maar na een drukke dag de andere dieren na te doen begint het te rommelen in zijn buik. Er komt een heel klein drolletje. Na alle hoopjes van de andere dieren is hij wat teleurgesteld tot dat hij er achter komt dat er ook iets speciaals aan die van hem is.
Zoals gezegd zijn ‘kakverhalen’ op deze leeftijd altijd heel interessant voor de kleuters.
Scheten laten, drollen draaien, succes verzekerd. Zeker op de manier waarop deze boekjes zijn gemaakt. Naast het grappige van een scheet of drol kom je langs verschillende dieren met hun gewoontes en geluiden. Je kunt tijdens het lezen de dieren bespreken, de geluiden samen maken en bespreken wat je allemaal op de mooie illustraties ziet.
Daarnaast vind ik het wel eens leuk om te lezen dat er iemand is die niet elke dag naar de wc kan, verstopt zit. Dat is toch iets wat ook veel voorkomt maar waar ik nog nooit een prentenboek over las. Meestal gaat het over zindelijk worden en op een potje gaan.
Qua originaliteit scoren deze verhalen dan ook hoog bij mij.
Naast origineel en informatief ook grappig en heerlijk om samen te lezen.