web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 5***** voor Lotje Later van Cees van den Berg

Lotje later
Illustrator: Monique Dozy
Published: juni 2021
Een vrolijke heruitgave voor de Kinderboekenweek: Worden wat je wil. Lotje wil violiste worden, dat voelt ze tot in haar tenen. Maar helaas komt wat ze voelt niet uit haar vingers. Als ze begint te spelen maken de dieren dat ze wegkomen, slaan alle mensen hun ramen dicht en trekken de bloemen zich van schrik terug in de grond. Lotje kan er niks van ook al doet ze nog zo haar best om zich aan…

Cees van den Berg is muzikant en schrijver. Hij begon als muziekrecensent en debuteerde in 2016 met dit kinderboek over Lotje Later. Dit jaar in een herdruk verschenen bij uitgeverij Lemniscaat en een toptitel voor de Kinderboekenweek 2021. Het thema van de kinderboekenweek is ‘worden wat je wil‘ en als er iemand is die weet wat ze wil, is het Lotje Later wel!

De cover en illustraties zijn aan de hand van illustrator Monique Dozy. Zij illustreert al vanaf 2015 kinderboeken. Ook voor Verloren, een andere titel van Cees van den Berg, verzorgde zij de illustraties. Leuke, fantasievolle tekeningen die tot de verbeelding spreken en het verhaal goed aanvullen.

Lotje Later is tien ( bijna elf) en heeft al vijf jaar vioolles van Juf Krabbenbak, waar ze heel veel kras- en zaaggeluiden uit haar viool perst. Maar ze voelt tot in haar tenen dat ze violiste wil worden en ze blijft geloven in haar droom. Terwijl zij speelt, sluit iedereen zijn ramen en rennen de dieren weg, want ze bakt er niks van. Maar dan komt ze een meneer tegen in een woonwagen. Hij stelt zich voor als meneer Diego en hij geeft haar een oude viool, een erfstuk uit zijn familie. Hij zegt dat ze de muziek moet voelen en mee moet gaan met de melodie. Ineens kan Lotje prachtig spelen en zweeft ze weg met de muziek.

Lotje Later is een meisje dat niet alleen de muziek van de bladzijde speelt maar ze is ook lekker eigenwijs, grappig en heeft maar één doel voor ogen. Een doel waar ze vol voor gaat. Dit gaat natuurlijk niet zonder vallen en opstaan en soms heeft ze net dat duwtje in de rug nodig maar ze gaat er wel voor en dat is best stoer. Haar vader, haar trouwste fan, steunt haar vanaf de eerste dag, zelfs toen het behang bijna van de muur krulde door het valse spelen op de viool. Hij bouwt zelfs een mini concertgebouw voor haar na zodat ze een eigen oefenruimte heeft (weliswaar achter in de tuin en goed geluidsdicht). Het is dan ook niet verwonderlijk dat Lotje mee wil doen met het muziek concours waar uiteraard weer van alles gebeurt. Ondertussen houdt Lotje haar grote idool Janine Jansen op de hoogte via mailtjes waarin haar vastberadenheid nog meer naar boven komt. Waar een wil is, is Lotje Later!

Cees van den Berg heeft in dit heerlijk vlot lezende boek zijn liefde voor muziek kunnen overbrengen aan de lezer. Ik weet niet of dit de opzet was maar het plezier hebben in muziek maken komt zeker naar voren. Muziektermen en muziekstukken komen voorbij. Nu heb ik niet veel kennis van klassieke muziek maar het boek triggerde mij toch om deze stukken even op te zoeken. Leuke bijkomstigheid. Daarnaast ontroert Lotje de lezer met haar tomeloze inzet en doorzettingsvermogen. Een meisje om in je hart te sluiten.  Als een schrijver dat voor elkaar krijgt, kan het niet anders dan dat hij een goed verhaal heeft neergezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress