web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny – Kinderboekenrecensie 5***** voor Merel van Sarah Moon

Merel
Author:
Genre:
Publisher:

Sarah Moon is lerares, vertaalster en schrijfster en leeft in de Verenigde Staten. “Merel” is haar debuut.  Hopelijk zullen er nog veel boeken volgen want dit is een aanrader! Het is een boek wat je oppakt en niet meer los wilt laten tot het uit is. Het leest lekker vlot weg en je leeft mee met de hoofdpersonage Merel.

Merel is een meisje op een doorsnee Amerikaanse highschool. Maar zelf is ze niet doorsnee. Ze is extreem verlegen en heeft nauwelijks vertrouwen in zichzelf. Ze heeft een vrienden en ze houdt er niet van om in de kantine te eten, dat vindt ze te druk, schiet ze echt van in paniek.

Ze eet snel haar broodje op het toilet om zich daarna in de bibliotheek te verliezen in een boek.  De bibliotheek wordt gerund door mrs. Wexler en die geeft de kinderen alle ruimte en rust.

Merel is op haar manier tevreden met haar overzichtelijke leven: heerlijk thuis bij haar moeder, te lezen, kijken naar de vogels en dromen om zelf te vliegen. Als daar abrupt een einde aan komt treffen we Merel aan op het dak van de school. Mensen denken dat ze zelfmoord wilde plegen en ze wordt opgenomen. Merel is boos en verdrietig. Ze wilde geen zelfmoord plegen maar vliegen.

Ze mag alleen naar huis als ze wekelijks een psychiater gaat bezoeken.

Met tegenzin gaat ze hier naar toe. Het duurt lang voordat Merel zich bloot durft te geven want als ze gaat praten kan ze niet meer wegvliegen in haar hoofd. Maar ze weet wel een manier te vinden, door muziek, om zich niet langer alleen en bang te voelen.

Hoewel je een boek nooit moet beoordelen op een kaft is het toch het eerste wat je ziet en vaak spreekt dat je aan of niet. Bij het zien van deze bijzondere illustratie wilde ik het boek meteen lezen. Het past zo goed bij het verhaal en heeft ook een mooie rustige kleurstelling. De vogels in het hoofd van Merel waarmee ze wil wegvliegen uit de werkelijkheid zijn hier in één illustratie gevangen. Mooi gedaan!

Verder is het een bijzonder verhaal. Het gaat over zelfvertrouwen en eenzaamheid. Over verdriet en vrolijkheid. Over je alleen voelen en er toch toe doen. Over verbroedering door muziek en voor elkaar klaar staan. Kortom heel veel thema’s die jongeren zullen herkennen of aanspreken waardoor het denk ik extra bij je binnen komt.

Het verhaal heeft dus zeker indruk bij mij gemaakt. De hersenspinsels van Merel en hoe ze in het leven staat komen heel realistisch over waardoor het mij gepakt heeft vanaf het eerste hoofdstuk.  Het einde vond ik wel een beetje erg “over-the-top-Amerikaans” maar dat is mijn persoonlijke mening. Op zich past het wel bij Merel en wat er gebeurd en is het een mooie afronding van een verhaal over een mooi mens.

Boekgegevens :

Titel                         Merel

Auteur                    Sarah Moon

Vertaling                Lydia Meeder

Uitgeverij               Lemniscaat

Isbn                         9789047710271

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress